Tappavan romanttiset ikkunaluukut – video

ikkuna

Luin tänään karmivasta tapauksesta. Iäkäs ranskalaisnainen oli kuollut pannessaan kiinni ikkunaluukkuja. Kova tuulenpuuska oli rämäyttänyt raskaan ikkunaluukun naisen päähän niin kovasti, että tämän kallo oli mennyt halki. Ambulanssi tilattiin paikalle, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Järkyttävää, hirveää, muttei suoraan sanottuna minusta kovinkaan yllättävää. Niin ihanan romanttisia ja kauniita kuin ranskalaiset ikkunaluukut ovatkin, olen tässä vuosia niiden kanssa värkkäiltyäni huomannut, että ne ovat myös äärimmäisen raivostuttavia ja välillä jopa pelottavia. Vaikka mies tuntemuksilleni nauraakin.

Kuten ehkä muistatte, minulta on tulossa elokuussa ulos kirja (jee!!). Tuon tulevan teokseni kunniaksi ja jännitystä ylläpitääkseni aloitan nyt blogissa viikottaisen, kliseemäisesti nimetyn videopostaus-sarjan, jossa käsittelen ranskalaisen arkielämän kommervenkkejä pilke silmäkulmassa. Tässä ensimmäisessä osassa paneudutaan tietysti elämään esteetikkojen maassa, jossa ikkunaluukkujen kanssa puljaaminen kuuluu jokailtaisiin rituaaleihin.

11 Comments

 1. Tiina   •  

  Heh, varsin hankalaksi tehty tuokin asia. Meillä oli onneksi olohuoneessa sähköinen versio ja makkareissa sisäpuolelta kangella kierrettävä juttu. Hermothan tuossa hommassa menee :). Tuskin maltan odottaa kirjasi ilmestymistä, varmasti herkullisia tarinoita. Terkut lämpimästä ja keväisestä Suomesta, talvi on ohi, vihdoinkin!

 2. Héléna   •     Author

  Minusta on aina ihana vierailla hotelleissa, joissa voi vain nappia painamalla laskea luukut alas. Toista vaan on näissä vanhoissa taloissa…

  Kiitos terkuista! Ihanaa, että kevät on sielläkin. Täälläkin lämpimiä kelejä on saanut odottaa paljon normaalia pitempään.

 3. r.   •  

  oih, ihana video ja sinä ja miten ihana ilma siellä on!

  suomeenkin tosin tullut jo K E S Ä, Rovaniemellä tänään jopa +18C ja aurinkoa! i ha n a a ! ! ! !

  • Héléna   •     Author

   Voi kiitos! Ja onpa mahtavaa, että Rovaniemelläkin on aurinkoa. Täälläkin on ollut paljon tavanomaista viileämpi kevät. Nyt se on kuitenkin saapunut 🙂

 4. Petra   •  

  Ihana video! Nuo ikkunaluukut on niiiiin ihania, olen niita ihaillut aina. Turkissa kauniita vanhoja ikkunaluukkuja on enaa jaljella vaan jossain idyllisissa paikoissa ja vanhoissa kivitaloissa mutta kaupungeissa on sahköiset tai sitten lasitetut partsit, joillakin viela rumia muovisia ihme virityksia.

  • Héléna   •     Author

   Voi kiitos Petra. Aikamoista sähläystähän se oli. Ikkunaluukut ovat kyllä mielettömän kauniita, siinä olen ihan samaa mieltä.

 5. Hei mä luulen että meidän uudessa asunnossa on myös ikkunaluukut! Mä olen kanssa ihaillut niitä aina täällä kaikissa taloissa, ja nyt me muutetaan 20-luvulla rakennettuun taloon, joka saneerataan nyt täysin. Ulkoasu on suojeltu, joten sinne ne luukut jäävät. Ainakin toistaiseksi olen tosi iloinen tästä! Saksassahan tyypillisesti on semmoset metalliset (?) ikkunan ulkopuolella alas laskeutuvat hommat, Rolläden nimeltään saksaksi, jotka peittävät sen ikkunan kokonaan ja huoneesta tulee ihan pilkkopimeä. En tykkää siitä, ja lisäksi ne on ihan sairaan rumat! Ainakin näin toistaiseksi olen siis todella tyytyväinen tähän uudistukseen. Katsotaan sitten mitä mieltä olen, kun olen oikeasti käyttänyt noita luukkuja… 😉

  • Héléna   •     Author

   Ikkunaluukuthan ovat valtavan kauniita! Käytännöllisyydessä ne rullaversiot kyllä peittoavat nämä vanhanaikaiset. Esteettisyydestä ei tietenkään voi puhua edes samassa lauseessa.

 6. Heather   •  

  Valtavan kauniit, mutta apua, mulla menis kylla hermot! Mita jos ei vain sulkisi niita ikkunaluukkuja? Kesalla ei ainakaan lammon takia niita tarvittaisi, ja eiko siella etelassa ole pimeat yot ympari vuoden? Tama video heratti minussa pienen anarkistin…! 🙂

  • Héléna   •     Author

   No niin, siis kyllähän ne voi jättää sulkematta. Mutta, usein täällä etelässä on vain yksinkertaiset ikkunat, mikä tarkoittaa, että niistä vetää. Luukut pitävät lämmön sisällä. Sateella (kun täällä sataa niin SATAA monen kuun edestä) ne myös suojaavat ikkunoita. Kesällä ne pitävät talon viileänä, koska ikkunoista paahtaa kammottava kuumuus. Ja vaikka kesällä olisikin yöllä pimeää, aurinko nousee tosi aikaisin ja herättää. Mutta kyllä totuus on, että pelkillä pimennysverhoilla monesti pääsisi helpommalla!

 7. Pingback: Video: Ranskalainen Byrokratia Ja Lapset | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.