Turvallisuus vaarassa: lasten kevätjuhlat peruttu!

lapset-turva2

Käteen sujautettiin koulun portilla pikkuinen lappu.

– Järjestämme juoma- ja kakkumyynnin perjantaina koulun edustalla, siinä luki.

– Mitä ihmettä tämä nyt tarkoittaa? kysyin tytön luokkatoverin äidiltä, joka kuuluu vanhempainyhdistykseen.

– Meidän on päästävä eroon kaikista juomista, koska ne menevät kesäkuussa vanhaksi. Niitä säästettiin kevätjuhlia varten, mutta nyt kun niitä ei järjestetä, pitää ne myydä pois.

Jäin hämmentyneenä seisomaan aloilleni. Kuulin ensimmäistä kertaa, että kevätjuhlat oli peruttu. Taas yksi lisäruksi muutenkin tyhjäksi käyneelle tapahtumalistalle.

Kevätjuhlat. Ymmärtäisin ehkä jos olisimme Brysselissä, mutta että Antibesissakin.  Teki äitinä mieli itkeä.

Kaikki mammathan tietävät, miltä kevätjuhlat tuntuvat. Sitä tunteiden vuoristorataa, valuvia silmäkulmia, pakahduttavaa ylpeyttä kun jälkikasvu esiintyy.

Kevätjuhlat ovat Etelä-Ranskassa toki aivan jotain muuta kuin Suvivirsi, mitä kovasti toki ikävöin. Täällä juhlapäivänä pop-musiikki soi täysillä koulun aurinkoisella pihalla, lapset esiintyvät vanhemmille, kaikki syövät kakkua ja limsaa ja pelaavat yhdessä. Naurua ja meteliä riittää tunneiksi, se on todellinen palkinto ahertajille.

lapset-turva

Kuten postauksessani vastikään kerroin, olemme jättäneet monta juttua tekemättä näiden pirun iskujen takia. Kuka pieniä suojelisi? Mutta että meiltä viedään kevätjuhlakin, harmittaa kyllä kovasti. Miksi näihin pikkujuttuihinkin pitää puuttua?

Marraskuun Pariisin iskujen jälkeen en ole saanut puhua lapsen opettajan kanssa kertaakaan. Turvallisuustason nostaminen on tarkoittanut, etteivät aikuiset saa mennä koululle. Lapsi juoksee luokkaan portilta, jonka kupeessa seisoo aamuisin vain satunnaisia kouluavustajia.

Välillä tulee pohtineeksi, että näinköhän tässä ylireagoidaan. Ikinä en olisi uskonut, että terrori-iskujen takia perutaan myös jokakeväinen koulun kirpputori, josta olin ostanut ison osan lasten vaatteista. Tänä vuonna on  mentävä kauppaan.

11 Comments

 1. Venla   •  

  Voi, onpa surullista lukea tällaista. Olen vilpittömän pahoillani puolestanne. Ja tuo, että et voi keskustella lapsen opettajan kanssa, on niin ikävää. Tiedottaako koulu teitä mitenkään edes netin välityksellä asioista?

  Tiedätkö onko näin toimittu Ranskassa yleisesti muutenkin

  Entä onko iskujen vaikutus näkynyt esim. Nizzan turismissa?

  • Héléna   •     Author

   Venla, tietyt Ranskan alueet ovat tiukemmassa valvonnassa. Pariisi kuuluu tietysti niihin, toinen on tämä etelän seutu. En yhtään tiedä, onko muualla kevätjuhlia peruttu, on selvitettävä.

   En usko tai toivo, että tämä näkyy turismissa. Kesällähän maassa järjestetään vielä jalkapallon Euroopan mestaruuskisat, joista osa peleistä pelataan tässä Nizzassa. Niiden ainakin luulisi tuovan paljon turisteja. Turvajärjestelyidenkin uskoisin tosin olevan huikeat.

 2. Petra   •  

  Hmm, vaikka tuntuu ylireagoinnilta niin jäin tämän ja aiemman viittaamasi postauksen jäljiltä miettimään, miten toisaalta ihmiset pelkäävät eri asioita ja miten normaalia sekin on. Jättäisinkö jotain tekemättä/miettisinkö tarkkaan lähdetäänkö jonnekin, jos Suomessa olisi iskuja? Kyllä. (vaikka milloin tahansa voi teoriassa tapahtua mitä tahansa jo nytkin) Suomessa pelko ei niinkään tunnu olevan terrori-iskuissa, toki varmasti pelkääviäkin on ja juuri eilen uutisoitiin, miten mm.iskut näkyvät MLL auttavissa puhelimissa, mutta olen huomannut selvästi kohonneen huolen väkivalta- ja seksuaalirikoksia kohtaan, etenkin näin kesän lähestyessä. Vanhemmat ovat ostaneet lapsilleen henkilöturvahälyttimiä, jos joutuvat hyökkäyksen uhriksi. Vaikka se voi “terrorismia lähempänä” olevissa valtioissa tuntua oudolta ja pienemmältä asialta (tosin olen eri mieltä, läheisen menettäneenä, sanoisin että molemmat rikokset hajottavat ja tappavat perheitä, aiheuttavat suunnatonta pelkoa, mutta vain terrorismista voi ja saa puhua, myös julkisesti, eikä kukaan koskaan syytä uhria, ja se on “vain” fyysistä ja henkistä väkivaltaa siinä missä seksuaalirikokset ovat fyysistä, henkistä ja seksuaalista väkivaltaa) ja toki vähättelyä on paljon Suomessakin ihmisiltä, joita aihe ei kosketa (Lady Gaga osui naulan kantaan…). Silti mielestäni on täysin luonnollista, että ihmiset pelkäävät heitä lähellä olevia uhkia.

  • Héléna   •     Author

   Henkilöturvahälyttimiä? Sellaisesta en olekaan kuullut. Kiitos Petra tästä kommentistasi, niinhän se varmasti on, että vähättelijöitä on kaikkialla. En missään tapauksessa itse pidä väkivalta- tai seksuaalirikoksia yhtään vähempinä.

 3. Petra   •  

  No onpa ikavaa 🙁 Taalla kaikki tapahtumat jarjestetaan ihan niinkuin ennenkin, turvallisuustaso on korkealla mutta se on ollut jo kauan aikaa.

  • Héléna   •     Author

   Mietinkin, että sinulta pitäisi kysyä aiheesta. Teillä siis järjestetään, mutta ehkä koulun turvatarkastukset on jo sillä tasolla, ettei tämmöinen aiheuta ongelmia.

 4. Anonymous   •  

  Hei myoskaan Juan Les Pinsissa tallaisesta ei ole puhuttu joten on todennakoisesti koulu kohtainen ratkaisu.

  • Héléna   •     Author

   Antibesin puolella koskee kaikkia kouluja. Toivotaan, että teillä juhlat pidetään!

 5. Katsy   •  

  Täällä Toulonin kupeessa ihan sama juttu kuin teillä Helena. Joululuhlat peruttiin, samoin joka keväiset karnevaalit. Opettajien kanssa olen kerran päässyt vaihtamaan muutaman sanan, mutta sekin piti erikseen sopia, että päästiin miehen kanssa nopeasti piipahtamaan sisällä. Mutta lapset täälläkin jätetään ja haetaan koulun portilta. Näin suomalaisena sekin on oma juttunsa, että vähintään yksi, yleensä kaksi, poliisia päivystää koulun portilla. Tuossa viereisessä isompien koulussa ne poliisit ymmärrän, kun liikennekaaos on ihan hirveä siinä, mutta tässä pienempien koulussa ei ainakaan liikennetta tarvi sillä tavalla ohjata. Lisäksi täällä on barrikaadeilla suljettu yksi iso pitkä parkkipaikkarivistö koulun vieressä. Syynä juuri myöskin nämä terrori-iskut.

  Keväjuhlista en ole vielä kuullut mitään, mutta ei tästä montaa viikkoa ole, kun näillä oli ne karvevaailt, ja se oli vanhemmilta peruttu. ne järjestittiin koulupäivän aikana sisällä ilman yleisöä. Joten ihan varmasti myöskään kevätjuhlia ei pidetä.

  Onhan tama todella ikävää! Meille todella ainutlaatuinen kokemus tama, ja yhtiäkään lasten koulujuttuja ei olla pasty näkemään. Parin kuukauden pasta me lähdetäänkin sitten jo takaisin suomeen…

  Meillä yliopistolla sulkivat tänään kuukaudeksi pääportin. Turvallisuussyistä, koska lähellä avataan monta uutta kauppaa???? Nyt meidän pitää mennä alueelle sivu”polkua”, mikä on hyvin ikävää, kun jumalaton määrä porukkaa menee sitä sivupolkua…

  Käyn myös Marseillessa säännöllisesti melkein viikottain työreissulla ja siellä yliopistoalueelle päästäkseen vaaditaan henkilökortti ja laukut tutkitaan. Eli kyllä täällä ihan vakavasti otetaan. Myönnän, että Marseillen rautatieasemalla (se viimeinen pääasema, en nyt jaksa kaivaa nimeä) minua aina kylmii. Siellä ei kyllä todellakaan halua viettää yhtään ylimääräistä minuuttia. Myönnetään sekin, että viimeksi kun lähdin junalla, kysyin mieheltä, että ylä- vai alavaunuun…Samapa se on jos kohdalle sattuu, niin ei varmaan niin hirveästi väliä

  Ja en minäkään pidä muita rikollisia sen parempina. Monta todella hirveää juttua on joutunut tämänkin 7 kk:n ainakana, kun ollaan oltu täällä reissussa, lukemaan kotikonnuilta, miten hirveitä ihmiset osaavat olla.

 6. Päivi   •  

  Vaikkei pelolle saisi antaa valtaa, se on ärsyttävästi onnistunut luikertelemaan mieleen viime aikoina aina kun matkustamisesta puhutaan… Onko sittenkään turvallista lähteä koko perheen voimin reissuun maahan, jossa on tapahtunut pahaa… Perheemme on viettänyt jo useita vuosia ihania kesälomaviikkoja Nizzassa ja sen lähiseuduilla. Tänä vuonna lähteminen arveluttaa, olisimme seudulla juuri jalkapallon EM-kisojen aikaan eli turistitulvan keskellä, seudulla jossa mahtava massatapahtuma voi olla motiivi uusiin järjettömiin tekoihin… Surullista, että maailma on mennyt tällaiseksi. En osaa vastata lapsillemme, olemmeko lähdössä kesällä reissuun tutuille seuduille, enkä oikein tiedä miten voisin asiaa heille selittää ilman että ruokin vain (turhaa?) pelkoa, sekä heidän että omaani. : (

 7. Pingback: Paluu muuttuneeseen Etelä-Ranskaan | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.