Cannesin pelimessuilla: meidän perheen TOP 5

possu2

Jotkut käyvät Cannesissa filmifestivaaleilla, me taas pelimessuilla. Viikonloppuna kaupungissa järjestettiin Ranskan suurimmat leikkimieliset messut nimeltään “Salon des Jeux”. Tapahtuma järjestetään vuosittain filkkareista tutussa festivaalipalatsissa. Siellä pääsee testaamaan pelejä ihan ilmaiseksi, ilman pääsymaksua.

festivaalit

Jättimäisessä tapahtumassa esiteltiin tänäkin vuonna kaikenlaisia pelejä aina korttipeleistä ja muovailuvahasta aikuisten videopeleihin. Paikalla oli mustakaapuisia roolipelaajia, innokkaita tietokonepelaajia tietysti jättimäinen joukkio kaltaisiamme pikkulapsiperheitä. Me etsiydyimme heti alle 5-vuotiaille suunnattujen pelien osastoille.

messut

Tavoitteenamme oli, että lapset pääsisivät sadepäivän kunniaksi kokeilemaan heille kokonaan uusia pelejä ja leikkejä. Tässä meidän 2- ja 4-vuotiaidemme suosikit, joista osa on varmasti teillekin tuttuja.

1.Magformers

magformers

Nämä magneettiset rakennuspalikat vetivät pienokaisiamme puoleensa kuin… noh, magneetti. Näistä värikkäistä palikoista nousi helposti oikea talo: klik-klak palikat ne asettuivat kiltisti paikoilleen pienissäkin käsissä. Molemmat, jopa alle 3-vuotias ihastui niin, että osaston jättäminen vaati aikamoista houkuttelua ja lahjomista. Tämän pelin ainoa miinus oli hinta: isommasta paketista olisi joutunut pulittamaan reilut 90 euroa. Jäi ensi jouluun.

magformers2

2. Taikahiekka, Le sable magique

taikahiekka

Olin kyllä taikahiekkaan törmännyt blogeissa ja televisiomainoksissa, mutta pitänyt töhnää turhanpäiväisenä. Onhan meillä tuossa rannalla hiekkaa jo muutenkin. Messuilla päästiin kuitenkin testaamaan ja humps, nelivuotiaamme oli kohta kyynerpäitään myöten iki-iiiihanassa mössössä.

taikahiekka2

Tästä muovailuvahan ja hiekan välimuodosta syntyi helposti kakkuja, linnoja ja jopa lumipalloja. Äitin mielestä miinus oli se, että sössö tarttuu ärhäkästi vaatteisiin.

3. Kapla-puupalikat, Les jeux en bois

palikat3

Uskomatonta mutta totta, lapset halusivat mieluummin Kaplan kuin Playmobilin osastolle leikkimään. Ranskassa alkunsa saaneet Kapla-puupalikat ovat olleet markkinoilla jo 30 vuotta, mutta ovat edelleenkin huikean suosittuja. Palikoiden tarina on mielestäni kiinnostava: ne saivat alkunsa kun hollantilainen mies osti vanhan linnan eteläisestä Ranskasta. Hän oli inspiroitunut vanhassa rakennuksessa käytetyistä parruista niin, että ryhtynyt käyttämään vastaavia miniversioita suunnittelemiensa pienoismallien rakentamiseen. Loppu onkin sitten historiaa. Paketillinen palikoita lähti mukaan.

kapla2

4. Possu joka nauraa mutakylvyssä, Cochon qui rit dans son jabouzzi

possu3

Pienten kanssa lautapelit ovat helposti aikamoista säätöä, ehkä tiedättekin. Yksi heittää nopalla silmään, toinen imeskelee nappuloita, kolmas suuttuu kolmannen sekunnin kohdalla. Näiltä messuilta löytyi kuitenkin kaksi peliä, joihin mini-ihmisetkin jaksoivat keskittyä. Ensimmäinen oli mielestäni varsin kummallinen Possu joka nauraa mutakylvyssä, Cochon qui rit dans son jabouzzi. Tämän pelin tarkoituksena on kutitella possua eri värisillä “mutapalikoilla”, jolloin kylpyammeessa röhnöttävä possu yltyy nauramaan. Voittaja on se, jonka onnistuu painamaan possun massuun sen palikan joka saa siankorvat hyppäämään paikoiltaan. Hehee. Ainakin lapsia hihitytti kamalasti.

Tämän saman Dujardin-firman pelejä on pelattu Ranskassajo 30-luvulta lähtien. Jopa oma mies innostui muistelemaan osastolla lapsuuttaan.

5. Lentävä matto, Zéphir – Le tapis volant

taikamatto21

Tämä kummajainen on muovinen, ilmassa heiluva lentävä matto, jonka päälle pitää kasata kangassäkistä löytyviä pieniä muoviaarteita. Se, jonka aarre saa maton putoamaan maahan on häviäjä. Hirveä kolinahan siinä käy puolen minuutin välein, mutta lapset tykkäävät. Peli kuuluu Goliath-firman tuotteisiin.

tapis

Bonus: Mölkky

molkky

Suomalaisäitinä pakotin lapseni tietysti pelaamaan myös Mölkkyä, olihan tuo ranskalaisten rakastama peli isosti esillä. Tiesittekö, että Ranskassa on jopa Mölkky-liitto “fédération”, johon kuuluu yli 40 (!) Mölkky-yhdistystä. Maassa järjestetään myös Mölkyn mestaruuskisoja.

Noh, perheemme mini-ihmisten mielestä Mölkky oli ihan hauskaa noin kolme minuuttia. Sitten olikin taas kiire seuraavalle osastolle.

5 Comments

 1. Kata   •  

  Noi Magformersit on meidän lasten suosikkeja. Löydettiin ne amerikkalaisen ystävän kautta jokunen vuosi sitten ja ollaan sittemmin vähän kerrallaan hankittu yhteensä vissiin neljä settiä. Vähempikin kyllä riittäisi rakenteluun. Meillä pienin on leikkinyt näillä jo alle kaksivuotiaasta. Isommat rakentaa ajankuluksi muuten vaan ja myös toisaalta käyttävät Magformerseja leikeissä mukana: niistä saa tosiaan rakennettua hienoja taloja ja mitä kaikkea vaikka pikkueläimille tai legotyypeille. Viime USA:n lomalla hankittiin sellaisia paketteja joissa oli mukana myös pyöriä, eli nyt magneeteista saa koottua myös esimerkiksi autoja. Suosittelen minäkin!

  • Héléna   •     Author

   Sehän noissa justiinsa onkin, että niitä pitäisi ostaa oikea läjä. Muutamalla palikalla ei selviä. Erinomainen peli kyllä.

   • Kata   •  

    Kovin pienissä paketeissa noita ei vissiin kyllä myydäkään. Yhden lapsen tarpeiksi riittäisi kyllä varmaan yksikin paketti -me ostettiin muistaakseni alkuun heti kaksi pakettia, että molemmille lapsille riittäisi samaan aikaan muutama, silloin meillä oli vain kaksi leikki-ikäistä. Mutta kallishan se on yksikin paketti! Toisaalta tuntuu, että leluissa aika usein pätee se, että kalliimmalla saa kestävämpää, sekä laadun että lasten kiinnostuksen suhteen.

    Hiekkoja mäkin välttelen… Vaikka kivalta kieltämättä näyttääkin.

 2. Petra   •  

  Nuo magformersit kiinnostaa, olin kuullutkin niista mutta taallakin hinta on aika suolainen joten on jaanyt mietinnan tasolle. Tuota hiekkamössöa on meillekin pyydetty mutta en ole viela innostunut ajatuksesta.

  • Héléna   •     Author

   Hinta on tosiaan aikamoinen. Niin ja tuo hiekkamössö… no, lapset tykkäsivät, äiti ei niinkään.

Leave a Reply

Your email address will not be published.