Näitä tuotteita ranskalaisia kehotetaan varomaan

2014-10-26 14.26.35

Olen nyt ollut kaksi yötä kotona Ranskassa. Sinä aikana olen käynyt läpi kodin meikki-, saippua- ja tamponivarastot. Minua huolestuttaa ja ajattelin, että ehkä teitä kiinnostaa tietää miksi.

Ranskassa on nimittäin tällä viikolla ehditty julkaista kaksi kuluttujia koskevaa, herättelevää tutkimusta. Ensin julkaistiin UFC Que Choisir-kuluttajayhdistyksen lista 185 supermarketeissa myytävästä kosmetiikkatuotteesta, joita on syytä varoa. Sitten, puolta vuorokautta myöhemmin olivat vuorossa tamponit, joista joissain oli toisen 60 millions consommateurs -kuluttajaryhmittymän mukaan pieniä määriä ympäristömyrkkyjä.

Ensimmäisen mustan listan kattavuus oli hämmentävä: joukossa oli nimittäin kasa tunnettuja tuotemerkkejä:, L’Oréalia, Colgatea (jopa lasten hammastahnaa!), Niveaa. Garnieria ja Pampersia. 

Kurkkua kuristaa, sillä monia näistä olen käyttänyt vuosien ajan, osaa myös lapsiini. Listalla on koko perheen Mixa-tuotteita ja Le Petit Marseillais- käsi- ja suihkusaippuoita, joita molempia meillä on koko Ranskan ajan ollut käytössä. Pampersin peppupyyhkeet ovat nekin tuttuja. Voitte lukea tuon listan ja niiden sisältämät kemikaalit täältä.  Joukossa on monia Suomessakin myytäviä tuotteita ja sen ymmärtää kyllä kaikilla kielillä.

Tässä muutamia tavis-huomioitani:

 • Monissa listan lasten tuotteissa, kuten Pampersin kosteuspyyhkeissä, on Phenoxyethanolia, säilöntäainetta, joka voi aiheuttaa mm. allergiaa.
 • Listalta löytyy myös tuotteita, kuten esimerkiksi Rocin voide, jotka sisältävät parabeenejä.
 • Säilöntäainetta nimeltä methylisothiazolinone eli metyyli-isotiatsolinonia esiintyy taas esimerkiksi Saforellen nuorille suunnatussa intiimipesutuotteessa. Metyyli-isotiatsolinoni voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten allergiaa ja kutinaa.
 • Tuttu Elnett satin-hiuslakka sisältää kemiallisia UV-filttereitä, jotka tunnetaan nimellä Ethylhexyl Metho­xy­cinna­mate. Miksi?
 • Meilläkin käytettävissä Le Petit Marseillais-saippuoissa taas on listan mukaan sellaisia sulfaatteja kuten Ammonium Lauryl -sulfaattia ja joissain myös Sodium Lauryl -sulfaattia, jotka saattavat mm. ärsyttää silmiä tai ihoa. Lisäksi ne rehevöittävät vesistöä.

Googlailin ainesosia ja ymmärsin sitten, että ainesosat ovat kyllä lain mukaan ihan sallittuja kemikaaleja. Vaarattomia ne eivät silti ole: kuluttajaryhmä onkin kehottanut välttämään tuotteita, ainakin pienten ihmisten kohdalla. Sivustolta löytyy myös lompakkoon printattava opaslappu, jossa on listattu kemikaalit ja niiden mahdolliset vaikutukset. (Tässä puolestaan suomalaisen Kemikaalitutkan laatima lista ainesosista, joita sen mukaan kannattaisi välttää.)

Screen Shot 2016-02-24 at 14.12.05

Maan johtavan kuluttajaorganisaation tamponitutkimus taas osoitti joidenkin tamponimerkkien sisältävän myrkyllisten aineiden jäämiä. Organisaation mukaan tutkimuksissa löydettiin pieniä määriä ympäristömyrkkyjä kuten dioksiinejä, glyfosaatteja ja torjunta-aineita, joskin alhaisia määriä. Listalta löytyi mm. Tampaxin ja bio-merkki Organycin tuotteita.

Torjunta-aineita?! Ei ole totta. Valitettavasti tutkimuksen tuloksia ei ole voi kokonaisuudessaan lukea netistä, mutta tässä linkki esim. Le HuffPostin juttuun. Tutkimus tehtiin, koska Ranskassa Tampax-tamponien sisältämien ainesosien julkaisemista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo 180 000 allekirjoitusta.

Tamponeiden todellisesta vaarallisuudesta ei voida olla varmoja, mutta selvää lienee taviksellekin, ettei dioksiinejä sisältäviä tumpuloita viitsisi kuukausittain käyttää sisäisesti.

Olen vihainen. Niin, syyttäkää vain huolimattomaksi. Ehkä Suomessa olisin tässäkin asiassa selvemmillä vesillä, mutta totuus kuitenkin on, etten ole kemikaaliasioihin perehtynyt ihminen vaan pelkkä tavis, joka pyrkii valinnoillaan toimimaan suurin piirtein oikein. Pikkulapsiarjessa ei aina vain jaksa lukea pieniä printtejä, varsinkaan ranskaksi.

Vauvojen myötä elämään astunut maailmantuskakin on raskas. Välillä tekisi mieli panna silmät kiinni tai ainakin kurkut silmille, koska sydämeen sattuu kaikki maailman kamaluus ja epävarmuus. Voi kun joskus voisi luottaa siihen, että meistä pidettäisiin parempaa huolta.

Millaisia tuntemuksia tämä herättää teissä?

33 Comments

 1. Saana E   •  

  Onpa hurja, kun tosiaan johtavat merkitkit pääsevät listalle. Huomaa taas, kuinka tiettyjen aineiden laillisuus on enemmän kiinni rahasta, kunhan liian suuria terveysriskejä ei ole. Kuten sanoit, ei ne silti tee niistä vaarattomia. Tuntuu jotenkin epäreilulta, kuinka kuluttajan on todella helppo valita tuotteita myrkkyineen.

  Hienoa kuitenkin, että Ranskassa on nyt alettu noista tuotteista varoittamaan!

  • Héléna   •     Author

   Kyllä. Nämä peppupyyhkeetkin joita me ollaan käytetty on listalla ja tavispyyhkeitä kalliimpia! Firma on mielessä jotenkin näyttäytynyt “lapsiystävällisenä”. Arvaas minkälaisena ääliönä itseäni pidän.

 2. Kemistinä ja insinöörinä sanoisin, että Kemikaalitutkaan kannattaa usein suhtautua varauksella. Se vaikuttaa oikovan mutkia välillä aika reippaastikin, ja mainosrahoitteisena sivustona sitä tietenkin kiinnostaa tehdä raflaavia otsikoita, joita jaetaan ahkerasti somessa (“tämä kemikaali aiheuttaa syöpää ja sitä on kaikkialla!!!1”). Tämä ei tietenkään poista sitä, että nämä kemikaalialtistukset on tosi tärkeitä asioita ja että ostamiensa tuotteiden sisältöjä kannattaa katsastella kriittisesti! Toinen hyvä pointti on mielestäni ihan yksinkertaisesti vaan välttää turhien mömmöjen ostamista ja käyttämistä etenkin, jos niitä käytetään suoraan iholle (siis vaikkapa rasva vs. suihkugeeli). Monet meistä tuskin tarvitsevat ihan sitä määrää kosmetiikkaa kuin kaapeista löytyy.

  Mielestäni hieman epäilyttävän Kemikaalitutkan sijaan suosittelen tosi lämpimästi Kemikaalikimaraa, se on todella asiallinen ja kiihkoton sivu aiheesta. Osoite on http://kemikaalikimara.blogspot.com/. ja Facebookissa ihan nimellä Kemikaalikimara. Sivustoa ylläpitää kemiantekniikan DI Anja Nystén, joka palkittiin hiljattain vuoden kuluttajateko -palkinnolla ja tiedetoimittajien vuoden tiedeviestintäpalkinnolla työstään bloginsa ja kirjojensa parissa. Hän on kirjoittanut myös kirjat Kemikaalikimara sekä Kemikaalikimara lapsiperheille, joista jälkimmäinen on varmasti hyvä tietopaketti – se on ollut mulla jo ikuisuuden hankintalistalla, mutta olen aina unohtanut tehdä ostoksen!

  • Héléna   •     Author

   Kiitos asiantuntijan näkemyksestä Oili! Olen todella tavis näissä asioissa, enkä itse asiassa seurannut Kemikaalitutkaa sen kummemmin. Tässäkään jutussa ei siitä puhuta kuin tuon yhden linkin verran. Sittenhän on olemassa myös Suomen Blogimedian blogi Kemikaalicocktail, joka ruotii näitä kemikaaliasioita syvällisesti. Näihin asioihin tuntuu kuuluvan valtavasti mielipiteitä ja osapuolia, tällaisen asiaan perehtymättömän on vaikea tietää mikä on totta ja mikä ei. Tutustunkin heti Kemikaalikimaraan! Olisipa kiinnostavaa tietää mitä Nystén ajattelee tästä ranskalaisesta listasta tai tamponitutkimuksesta.

   • Joo aivan totta, että nämä kemikaalihommat on kyllä tosi latautuneita, mielipiteitä tuntuu olevan laidasta laitaan. Asiaa vaikeuttaa se, ettei maallikolle ole mitenkään yksinkertaista tietää, mikä on totta ja mikä ei – en mäkään näistä ihan älyttömästi tiedä ilman että googletan tutkimuksia pienen ikuisuuden. Siksi luotankin mielellään Nysténiin, hän kertoo yleensä tosi nopeasti ajankohtaisista tutkimuksista ja on perehtynyt aiheeseen. Itse asiassa tosta ranskalaisesta listasta ja tamponihommista voisi kysyä häneltä vaikka Facebookissa!

    Mutta joo, noista suurten merkkien päätymisestä mustille listoille – muistan kun poika oli vastasyntynyt ja samanlaisia uutisia tuli mm. Aventin tuttipulloista lämpimään maitoon liukenevista aineista. Meillä oli harvoihin pulloruokintoihin hankittuna jo valmiiksi lasiset pullot, koska musta on varsin epäilyttävää laittaa muovia kosketuksiin lämpimien elintarvikkeiden kanssa, mutta kyllähän se silti mietitytti kun niitä pulloja näkyi joka kaupassa ja meillekin oli jonain korruptiolahjana yksi päätynyt.

   • Stazzy   •  

    Kemikaalicocktailissakin on turhan paljon mutua minun makuuni.

    Suosittelen Anja Nysténin Kemikaalikimaraa, joka on vauhokoton. Ja sai hiljan tiedonjulkistamispalkinnon.

    • Mä oon vähän samoilla linjoilla myös Kemikaalicocktailin kanssa. Se on omaan makuuni vähän liian mustavalkoinen tyyliin “kaikki synteettinen kosmetiikka on pahasta, kaikki luonnonkosmetiikka hyvää”. Ja koska itse olen jopa kemian DI ja piakkoin myös tohtori ja nämä asiat on mulle silti vaikeita ja vaatii tuntikausien googlettelua, luotan mieluummin ihmiseen, jolla on oikeasti alan koulutus ja pitkä kokemus kemikaalien parissa eikä pelkkää ideologiaa. Tutkimuksia ja mielipiteitähän löytää suuntaan ja toiseen, mutta niistä pitää osata poimia ne mahdollisimman objektiiviset ja hyvin toteutetut. Tässä monet toimittajatkin joutuvat ymmärrettävästi vaikeuksiin, ja siksi useat uutiset oikovat mutkia mun makuun turhan reippaasti. Mutta kyllä siis Kemikaalicocktailissakin on paljon hyviä pointteja ja sinänsä tärkeällä asialla ovat kaikki näistä mainituista lähteistä.

     Joskus nämä varoitukset ja hysteriat menevät sitten vähän turhankin pitkälle. Esimerkiksi parabeenit on useiden ihmisten mustalla listalla (ihan hyvästä syystä), ja monia tuotteita mainostetaankin sitten parabeenittomuudella. Joissain tapauksissa parabeenit on sitten kuitenkin korvattu haitallisemmilla aineilla. Mistäs maallikkokuluttaja voi tämän tietää? Tän takia linjanani on tosiaan se “vähemmän on enemmän”. Mitä vähemmän purkkeja, sitä vähemmän tarvii miettiä mitä niissä on sisällä!

     • Héléna   •     Author

      Tuo on hyvä ohjenuora Oili! Mitä vähemmän purkkeja sen parempi! Otin muuten yhteyttä Kemikaalikimaraan koskien Ranskan listaa. Vastaus oli seuraava: “…mukana on herkistäviä säilöntäaineita, allergisoivia hiusvärejä, hajusteita ym. Itse vältän pahimpia (hapettavat hiusvärit, rakennekynnet, ripsiliimat, kynsilakat), voiteita ja hajusteita käytän säästeliäästi, mutta meikkaan kyllä päivittäin.” Itsekin olen voiteissa ja deodoranteissa siirtynyt kauan sitten bio-tuotteisiin.

 3. Ellu   •  

  Eipä yllätä:) ite siirryin jo raskausaikana käyttämään luonnonkosmetiikkaa ja sitä on ollu myös kaikki lapsen hoitoon liittyvät tuotteet. Meillä myös kestovaippaillaan ja siivousaineetkin on myrkyttömiä.

  • Héléna   •     Author

   Ihailtavaa viitseliäisyyttä! Varsinkin siis tuo kestovaippailu. Meidänkin piti siihen ryhtyä, mutta sitten…

 4. Petra   •  

  Turkissa on aika mahdoton tietaa monia asioita tuotteista, taalla GDO:kin on osittain sallittua ja valvonta elintarvikkeiden ja kulutustuotteiden osalta lahinna pistokokeisiin perustuvaa. Tuoteselosteitakaan ei kaikista tuotteista löydy. Kaytan yksinkertaisia tuotteita ruuanlaitossa, vahan kosmetiikkaa ja suosin siivousvalineissa ja vartalotuotteissa muutamia merkkeja, joiden pitaisi olla suhteellisen vahilla myrkyilla varustettuja.

  • Héléna   •     Author

   Turkissa tämä on varmasti vaikeaa, niin kuin monissa muissakin maissa. EU:ssa sentää paketeissa pitäisi lukea selkeät tuoteselosteet. Onneksi siivouksessa voi käyttää paljon muutakin kuin kemiallisia aineita.

 5. Stazzy   •  

  Sodium Layrul Sulfaatti (SLS) on äärimmäisen yleinen vaahtoava aine etenkin hammastahnoissa. Toki myös shampoissa ja muissa, mutta hammastahnoja pitää melkein etsiä, että löytää ilman.

  Miksi sitten olennaista?

  SLS aiheuttaa useille ihmisille (minä mukaan lukien) aftoja suuhun. Aineen ja aftojen yhteys on ollut tunnettu ehkä jo vuosikymmeniä, mutta siitä ollaan hissukseen. Se kun on halvin vaahto, mitä nyt on tarjolla. Monet jatkuvasti aftoista kärsivät saattaisivat löytää helpotuksen ihan vain hammastahnaa vaihtamalla.

  Oikeastaan vain eko-hammastahnat ja Elmex ovat sellaisia, joissa ei SLS:aa ole.

 6. Jael   •  

  Onpa ikävää että tuollaista on ilmennyt. Etenkin kun kyseessä on tuotteita, joita on aina pitänyt luotettavan turvallisena. Itse luen aina tosi tarkkaan tuoteselostukset, ja yritän käyttää luomutuotteita, jos vain mahdollista. Vauvojen “peppupyyhkeitä”olenkin epäillyt pitkään(ne ovat aikuiselle käteviä helteessä..) ja ostan aina biohajoavia sellaisia , joissa ei pitäisi olla myrkkyjä

  • Héléna   •     Author

   Juu, nämä on tosiaan aika hankalia juttuja. Ehkei lähtökohtaisesti pitäisi enää luottaa mihinkään.

 7. Suvi   •  

  Suosittelen myös vilkaisemaan suomalaista CosmEthics-appsia. Oili voi varmaan kommentoida onko niin hyvä kuin miltä vaikuttaa. Uutta meikkiä, voidetta yms ostaessa voi nopsasti kattoo onko jotain hälyttävää sisällä ja lukea vähän tarkemmin. Mua se auttaa kun ne ainesosien nimet ovat mulle täyttä hepreaa enkö koskaan muista mitä noista nyt pitikään varoa.

  • Héléna   •     Author

   Tähän mun tosiaan pitää tutustua!

 8. Riikka   •  

  Saksalainen kätilö varoitti peppupyyhkeistä, mutta käytin niitä silti reissussa, ei jaksanut lutrata vesi-teepuuöljyliuoksella, jota “luomukätilöt” suosittelivat. Loreal ja Garnier eivät minua ihmetytä, koska sain niiden tuotteista allergiaoireita. Mutta vanha kunnon Nivea on yllätys, sen sisältöön täytyy näköjään perehtyä paremmin. Kiva että jaoit tietoa, en ole ainakaan vielä huomannut Saksan medioissa viittausta noihin tutkimuksiin, enkä itse osaa ranskaa.

  • Héléna   •     Author

   Juu, on meilläkin olleet vähän väliä käytössä, varsinkin reissuissa ja silloin kun isä on ollut lasten kanssa enemmän kotona. Täällä Ranskassa taas pesuaineeksi suositellaan oliiviöljysekoitetta. Toisaalta meidän lapset ei ole koskaan saaneet mistään ihottumaa, joten sellaista hälytyskelloa ei ole soinutkaan.

 9. j / Lempipaikkojani   •  

  Minusta on oikein hyvä, että näitä asioita aletaan enemmän miettiä. Olen samaa mieltä kuin Oili tuolla aiemmin, että mitä vähemmän kosmetiikkaa käyttää sen parempi. Esimerkiksi ihan oikeasti pienten lasten hiusten pesuun ei tarvitse käyttää shampoota joka kerta, kun eihän se tukka rasvoitu. Olemme myös käyttäneet kestovaippoja kaikilla kolmella lapsella ja pyykin pesussa muutenkin turhat huuhteluaineet ovat olleet poissa käytöstä jo yli 10 vuotta. Täällä Saksassa asuessa olen siirtynyt pikku hiljaa luonnonkosmetiikkaan ja viimeisimpänä myös värjäämään omat hiukseni luonnonväreillä.

  • Héléna   •     Author

   Ihailen ihmisiä, jotka käyttävät kestovaippoja. Itse en ole siihen kyennyt… Huuhteluaineet eivät meilläkään ole käytössä ja pesuaineet tietty aina ekoa.

 10. Katsy   •  

  Minä olen myös kemisti ja insinööri. Väitellyt tutkija ja nykyään enemmän kemisti kun kun insinööri. Todella hanakala aihe tama. Mutta olen täysin samaa mieltä Oilin kanssa. Noihin juttuihin kannattaa suhtautua varauksella ja pitää mielessä juurikin se, että tuommoisesta tutkimuksesta on helppo poimia sieltä niitä syöpää aiheuttavia ainesosia jne. ja sitten otsikoida isolla, että näin hirveitä myrkkyjä on tarjolla jopa vauvoille. Se on vaan ikävä kyllä juuri niin, että ne korvaavat aineet ovat usein vielä pahempia. Vuonna 2011 tutkin bisfenoli A:n erottamista vesistä. Se on todella ikävä aine, kuten varmaan olette lukeneet aikoinaan juttuja, kun se oli otsikoissa. Mutta en ole ihan täysin varma, että onko ne sen korvaajat sen parempia. Oli todella vaikeaa aikaa, kun pelasin aineen kanssa, niin meidän esikoinen oli 1.5 vuotias ja olin juuri mennyt töihin, hetkeksi, toiveissa jo sisarus esikoiselle. Meidän piti suoraan sanoen odottaa sen aikaa, että sain labrassa kokeet tehtyä, ja pitää muutama kuukausi vielä varoaikaa, ennen kuin uskallettiin antaa sisarukselle mahdollisuus. Jotenkin suorastaan ahdisti käsitellä niitä litkuja, kun tiesin miten inhottava aine se on. Ja nimen omaan siltä kantilta, että jos olisi raskaana. Jouduin kuitenkin miettimään perin pohjin silloin, että miten suhtaudun itse näihin myrkkyihin ylipäänsä. Minäkin päädyin siihen, että mahd vähän purkkeja, mutta en nyt kuitenkaan siihen ole esim. lähtenyt, että en käyttäisi deodoranttia ja haisisin hielle. Mutta nekin tosiaan ovat järjestään täynnä ikäviä kemikaaleja. Toisaalta, miten ne voisivatkaan pitää hien hajun loitolla 24-48 h, elleivät olisi!!??

  Sanoisin, että tama on loputon suo. Nykyaikana myrkkyjä on joka puolella, ja me ei voida mitenkään välttyä niiltä. Ja biotuotteetkin, joita itsekin käytän jonkin verran, eivät toki ole tuotteita, joissa ei olisi mitään myrkkyjä. On helppo puhua luonnontuotteista, mutta kyllähän luonnostakin löytyy vaikka kuinka paljon erilaisia myrkkyjä.

  Loppuun vielä, että itse olen päätynyt siihen, että säilykkeitä ja light tuotteita emme käytä, yritän pitää välillä deodoranttivapaita viikonloppuja, ja kokonaisuudessaan yritän pitää kohtuuden kaikessa. Oletteko tulleet esim ajatelleeksi, että kaikki vaatteet, jotka ovat vedenpitäviä ja hengittäviä, ovat käsitelty ihan hirveillä myrkyillä? Kyllähän tuo vaatii aikamoista kemiaa, että se on mahdollista. Parempi kun ei ajattele liikaa, koska muuten tässä tulee ihan hulluksi. Kai meidän sukupolvi kuitenkin ennusteiden mukaan elää 10-20 vuotta pidempään kun edelliset sukupolvet, myrkyistä huolimatta.

  • Héléna   •     Author

   Kiitos Katsy tästä. Tuo kohtuus lienee paras tapa toimia. Niin, olen minä sitäkin miettinyt, että kyllähän tässä silti on aikamoiset eliniän ennusteet olemassa, myrkyistä huolimatta.

 11. Yksis   •  

  Itse heräsin näihin asioihin kahdeksan vuotta sitten kun ne nousi tällä maailmankolkalla tapetille. Maailmankolkka tarkoittaa tässä tapauksessa tasan tarkkaan tätä PNW:tä.

  Ensin mentiin yhteen äärilaitaan ja elämästä karsittiin pois kaikki mikä ei ollut luomua ja ekoa ja kotipelloilla kasvanutta. Vähitellen siirryttiin sellaiseen tietoisen tietoiseen kosmetiikan käyttöön. Vähemmän on enemmän, ja periaatteessa mitä lyhyempi lista ainesosia ja mitä paremmin sitä tuoteselostetta ymmärtää sitä käytettävämpi tuote.

  Aurinkosuojaa me käytetään vain uimarantapäivinä kesällä, muuten suojaudutaan muilla tavoin. Hiukset värjään edelleen myrkyillä. Voiteet on pääsääntöisesti hajusteettomia perusvoiteita ja kosmetiikka noin muuten ilman vaahdottimia (sodium lauryl sulfate, sodium laureth sulfate) ja parabeiinittomia.

  Näillä pääsee jo pitkälle. Mun mielestä.

  • Héléna   •     Author

   Aurinkosuojaa joudumme täällä etelässä käyttämään, mutta mä valitsen aina joko fyysisen suojan tai sitten mahdollisimman vähän mitään kemiallisia suojia sisältävän. Kosmetiikka mulla ei vielä tosiaan ole ekoa ,mutta siihen varmaan pitäisi siirtyä. Voiteet ja muut on jo onneksi!

 12. Terhi   •  

  Tästä aiheesta oli ihan vähän aikaa sitten haastattelu suomen tv:ssä. Siinä kaksi asiantuntijaa vastasivat asioihin ja sanoivat suoraan että olemme osana suurta ihmiskoetta. Että kemikaaleihin ollaan perehdytty ja niitä on tutkittu niin vähän aikaa että luotettavaa tietoa saadaan ehkä 50:n vuoden kuluttua. Ja ainakin parabeenit siinä mainittiin ja kertoivat niiden aiheuttavan ehkä syöpää, mutta ovat myöskin ainoita kosmetiikassa käytettyjä lisäaineita joista on jotakin tutkimustulosta. Muista ei lle mitään tietoa mitä ne tekee…. Ja itse olenkin seuraillut näitä purnukoita jo hetken, kyseinen aine on jokaisessa suomen apteekin perusvoiteessa tai muissa rasvoista. Tuurilla mennään ja toivotaan parasta, nykyäänhän saa jugurtistakin syövä 😉

  • Héléna   •     Author

   Niinpä. Mä mietin sitten esimerkiksi anoppiani, joka otti aurinkoa folion päällä kuten monet silloin iloisella 70-luvulla. Jonkinlaista ihmiskoetta tässä on kai eletty aina.

 13. Pingback: Löytyykö laittomia parabeenejä ranskalaiskaupoista? Testissä CosmEthics | Chez Héléna

 14. Pingback: Supermarkettiruokien Musta Lista | Chez Héléna

 15. Asta Øjvind Nielsen   •  

  En itsekkään ole kemisti mutta asiasta puhutaan paljon täällä tanskassakin. Aina pitää pöytä seurassa ainakin yrittää väittää että kaikki mitä käytän on ekoa että kehtaa seurassa olla. Yritän valita ilman parabeneja ja muita hajuja ja ihan perus juttuja. Luotan, että jos paketissa niin mainostetaan niin en voi täysin pieleen mennä. En ole lähtenyt lukemaan tuoteselostuksia ja jos rupee allergian oireita ilmenemään niin otetaan asia esille uudestaan silloin. Tiesitkö, että näitä vaarallisia kemikaaleja on myös kaikissa hieman kauempaa tuoduista vaatteissa, se on sitten oman tutkimusen aihe. Mun tytön vaatteet pitää aina pestä ennen käyttöä kun kroppa reagoi mutta pesulla ollaan onneksi selvitty…. Voi varmaan tutkia ittensä hulluksi mutta jossain pitää musta oma raja vetää, paljon jaksaa asiasta murehtia.

 16. Ulla   •  

  Joo. Maailma on hengenvaarallinen paikka! 😉
  Periaattessa olen kaikkia ylimääräisiä vastaan. Ei turhia lisäaineita, ei valmisruokia, mutta sittenkin… Ehkä kohtuu kaikessa. Se kultainen keskitie.
  Joogaopettajani ei käytä ihollaan mitään, mitä ei voisi suuhunsa laittaa ja syödä. Hm. Iho on suurin elimemme. Minä vaan mietin ja pohdiskelen. Olenhan kosmetiikkahullu…. Mutten kuitenkaan riippuvainen. Sitten taas toisaalta vältän kaikkea luonnotonta. Mitenkäs sitten sopeutuminen ja siedätys? Sensibilsointi? Vanhemmiltani (syntyneet 1940-luvulla) opin, että ei saa liioitella, eikä nappailla heti tabuja, jos päätä särkee; ei saa tuhlata vettä ja suihkutella ikuisesti tai jos oli kylmä, niin ei väännetty pattereita isommallle, vaan laitettiin enemmän vaatteita päälle. Hyviä ja nykymittakaavassa todella ekologisia elämänohjeita saanut. Mutta silti rakastanrakastan kosmetiikka. Sitä satumaailmaa. Illuusiota. 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published.