Näitä tuotteita ranskalaisia kehotetaan varomaan

2014-10-26 14.26.35

Olen nyt ollut kaksi yötä kotona Ranskassa. Sinä aikana olen käynyt läpi kodin meikki-, saippua- ja tamponivarastot. Minua huolestuttaa ja ajattelin, että ehkä teitä kiinnostaa tietää miksi.

Ranskassa on nimittäin tällä viikolla ehditty julkaista kaksi kuluttujia koskevaa, herättelevää tutkimusta. Ensin julkaistiin UFC Que Choisir-kuluttajayhdistyksen lista 185 supermarketeissa myytävästä kosmetiikkatuotteesta, joita on syytä varoa. Sitten, puolta vuorokautta myöhemmin olivat vuorossa tamponit, joista joissain oli toisen 60 millions consommateurs -kuluttajaryhmittymän mukaan pieniä määriä ympäristömyrkkyjä.

Ensimmäisen mustan listan kattavuus oli hämmentävä: joukossa oli nimittäin kasa tunnettuja tuotemerkkejä:, L’Oréalia, Colgatea (jopa lasten hammastahnaa!), Niveaa. Garnieria ja Pampersia. 

Kurkkua kuristaa, sillä monia näistä olen käyttänyt vuosien ajan, osaa myös lapsiini. Listalla on koko perheen Mixa-tuotteita ja Le Petit Marseillais- käsi- ja suihkusaippuoita, joita molempia meillä on koko Ranskan ajan ollut käytössä. Pampersin peppupyyhkeet ovat nekin tuttuja. Voitte lukea tuon listan ja niiden sisältämät kemikaalit täältä.  Joukossa on monia Suomessakin myytäviä tuotteita ja sen ymmärtää kyllä kaikilla kielillä.

Tässä muutamia tavis-huomioitani:

  • Monissa listan lasten tuotteissa, kuten Pampersin kosteuspyyhkeissä, on Phenoxyethanolia, säilöntäainetta, joka voi aiheuttaa mm. allergiaa.
  • Listalta löytyy myös tuotteita, kuten esimerkiksi Rocin voide, jotka sisältävät parabeenejä.
  • Säilöntäainetta nimeltä methylisothiazolinone eli metyyli-isotiatsolinonia esiintyy taas esimerkiksi Saforellen nuorille suunnatussa intiimipesutuotteessa. Metyyli-isotiatsolinoni voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten allergiaa ja kutinaa.
  • Tuttu Elnett satin-hiuslakka sisältää kemiallisia UV-filttereitä, jotka tunnetaan nimellä Ethylhexyl Metho­xy­cinna­mate. Miksi?
  • Meilläkin käytettävissä Le Petit Marseillais-saippuoissa taas on listan mukaan sellaisia sulfaatteja kuten Ammonium Lauryl -sulfaattia ja joissain myös Sodium Lauryl -sulfaattia, jotka saattavat mm. ärsyttää silmiä tai ihoa. Lisäksi ne rehevöittävät vesistöä.

Googlailin ainesosia ja ymmärsin sitten, että ainesosat ovat kyllä lain mukaan ihan sallittuja kemikaaleja. Vaarattomia ne eivät silti ole: kuluttajaryhmä onkin kehottanut välttämään tuotteita, ainakin pienten ihmisten kohdalla. Sivustolta löytyy myös lompakkoon printattava opaslappu, jossa on listattu kemikaalit ja niiden mahdolliset vaikutukset. (Tässä puolestaan suomalaisen Kemikaalitutkan laatima lista ainesosista, joita sen mukaan kannattaisi välttää.)

Screen Shot 2016-02-24 at 14.12.05

Maan johtavan kuluttajaorganisaation tamponitutkimus taas osoitti joidenkin tamponimerkkien sisältävän myrkyllisten aineiden jäämiä. Organisaation mukaan tutkimuksissa löydettiin pieniä määriä ympäristömyrkkyjä kuten dioksiinejä, glyfosaatteja ja torjunta-aineita, joskin alhaisia määriä. Listalta löytyi mm. Tampaxin ja bio-merkki Organycin tuotteita.

Torjunta-aineita?! Ei ole totta. Valitettavasti tutkimuksen tuloksia ei ole voi kokonaisuudessaan lukea netistä, mutta tässä linkki esim. Le HuffPostin juttuun. Tutkimus tehtiin, koska Ranskassa Tampax-tamponien sisältämien ainesosien julkaisemista vaativa kansalaisaloite on kerännyt jo 180 000 allekirjoitusta.

Tamponeiden todellisesta vaarallisuudesta ei voida olla varmoja, mutta selvää lienee taviksellekin, ettei dioksiinejä sisältäviä tumpuloita viitsisi kuukausittain käyttää sisäisesti.

Olen vihainen. Niin, syyttäkää vain huolimattomaksi. Ehkä Suomessa olisin tässäkin asiassa selvemmillä vesillä, mutta totuus kuitenkin on, etten ole kemikaaliasioihin perehtynyt ihminen vaan pelkkä tavis, joka pyrkii valinnoillaan toimimaan suurin piirtein oikein. Pikkulapsiarjessa ei aina vain jaksa lukea pieniä printtejä, varsinkaan ranskaksi.

Vauvojen myötä elämään astunut maailmantuskakin on raskas. Välillä tekisi mieli panna silmät kiinni tai ainakin kurkut silmille, koska sydämeen sattuu kaikki maailman kamaluus ja epävarmuus. Voi kun joskus voisi luottaa siihen, että meistä pidettäisiin parempaa huolta.

Millaisia tuntemuksia tämä herättää teissä?