Ranskalaisen perheonnen salaisuus

romantiikka

– Sinun tulisi vanhan patriarkaalisen perinteen mukaan olla hyvä puoliso ja hyvä äiti, mutta samalla vastata modernin yhteiskunnan vaatimuksiin olemalla kunnianhimoinen, kaunis ja seksikäs.

Näin luonnehti ranskalainen ystäväni täydellistä naista. Ranskassa, kuten Suomessakin äidit kokevat suoriutumiseensa kohdistuvia paineita. Vaikka asun Ranskassa nyt jo kolmatta vuotta ja nainkin ranskalaisen miehen, tuppaan arvottamaan itseäni suomalaisen äitimallin mukaan.

Ja aika usein huokaan helpotuksesta, että asun kaukana pohjoisesta. Kukaan ei ole säheltämistäni vahtimassa, täällä etelässä minun rähmäkäpäliäni pidetään vain eksoottisina.

maxim7

Eikä minusta kyllä olisikaan täydelliseksi suomalaiseksi naiseksi, niin suuret ovat nuo saappaat. Pitää olla hyvä äiti, nukkua perhepedissä, imettää ikuisuus, syöttää lapsille luomuruokaa (muttei sokeria!), huolehtia oikeanlaisista ulkoiluvarusteista ja vertailla välikausivermeitä, hoitaa parisuhdetta, hoitaa (ja käskyttää) miestä, urheilla (mm. pyöräillä lumihangessa töihin), tehdä töitä ja suorittaa vielä ostokset, siivous, lumenkolaus jne, jne.

Onneksi ei sentään tarvitse ulkonäöstä kaiken tämän päälle huolehtia, kuka hullu nyt sitä enää ehtisi. Kamalasti paineita muutenkin.

biot3

Kun minä sitten luin näistä perheen naisten väheksymistä miehistä, tuli ensimmäisenä mieleen, että miksei hommia voisi pikkaisen jakaa. Onneksi Salamatkustaja-blogin Satu asian hienosti pukikin kirjoitusasuun. Juuri tuota tarkoitan. Jaettua vanhemmuutta.

En tätä perinteistä ranskalaista malliakaan auvoiseksi luonnehtisi. Täällä miehet tienaavat noin 20 % enemmän kuin naiset ja usein kantavat vastuun raha-asioista. Naiset palaavat kyllä äitiyslomalta usein nopeasti töihin, mutta hoitavat myös perheen asiat. Piskuista 16 viikon äitiyslomaa voi kyllä jatkaa vanhempainvapaalla, mutta uranaisen ei kannata: etenemismahdollisuudet menevät silloin helposti sivu suun. Hoitopaikan järjestäminen ei kuitenkaan ole yksinkertaista. Kaikille lapsille avoin ja ilmainen koulu alkaa kyllä kolmevuotiaana, mutta päivähoitopaikan löytäminen ennen sitä voi olla kiven alla. Päiväkoteja on yksinkertaisesti liian vähän.

derna10

Kaikki isyyslomapäivänsä (11) käyttää vain murto-osa miehistä, syinä ovat raha ja työpaikan suhtautuminen. Mies on yhä äijä. Tuttavapiirini ääripäässä on perhe, jossa naisella ei ole edes omaa pankkitiliä. Eipä tietenkään tulisi sellaisessa perheessä mieleen miestä tossukaksi luokitella.

Onneksi täälläkin tietysti on vaihtoehtoja ja perheitä, joissa toimitaan perinteistä poikkeavasti. Meidän suomalais-ranskalaisessa huushollissa on löytynyt ihanteellinen keskitie: teemme molemmat töitä ja jaamme kotityöt yhdessä. Vietettyään 9 kuukautta esikoisen kanssa kotona mies ei ole koskaan huomauttanut tiskaamattomista astioista ja pesemättömistä pyykeistä vaan hoitanut homman tarvittaessa itse.

IMG_5859

Noudattaa ranskalainen perhe sitten millaista tasa-arvomallia tahansa, yhtä oleellista asiaa se ei unohda: vanhempien parisuhdetta, sitä omaa valittua. Romantiikkaa. 

Sitä tärkeääkin tärkeämpää ranskalaista lisää meidänkin perhearkeemme tuovat leikkokukat, joita mies tänäänkin yllättäen toi vaimolleen. Ja se, etten koskaan kanna kauppakasseja. Että ovi aukeaa pyytävättä. Tai treffi-illat, samppanjalasilliset perjantai-iltana, kampaamoreissut, korkokantakengät. Pienet kauniit, huomioivat sanat. Oletpa sinä komea! Onko tuo hame uusi?

Ranskassa olen oppinut, että feministikin voi korostaa vyötäröä ja lakata kynnet. Sisäinen kauneus ei valitettavasti ihan aina riitä, edes omalle miehelle tai vaimolle.