Ennalta-arvaamaton koti-ikävä ja halu jäätyä

940999_10153388519561589_4916656545252429524_n

Minulla on sietämätön koti-ikävä. Tai siis Suomi-ikävä. Kotihan on tietysti täällä, sen mies aina tasaisin väliajoin korjaa suuhuni.

Ennalta-arvaamaton Suomi-ikävä on iskenyt, koska yhtäkkiä koko sosiaalinen elämäni internetissä on muuttunut Frozen-elokuvaksi. Suomen ystävät jakavat kauniita kuviaan jääkiteistä, hitaasti jäätyvästä merestä Helsingin edustalla, pakkasaamuista, valkoisiksi muuttuneista silmäripsistään. Sisuskaluja puristaa: minun pitäisi olla tuolla, opettaa lapset leikkimään lumessa, puhaltaa höyryä suusta, laskea mäkeä.

12512816_10153813410927673_523954414294411221_n

Kuva: Terhi Lahdensalo

Sen sijaan istutan lapseni ajatuksissani kärryyn vain huomatakseni kaupungilla, ettei täällä meidän oikeassa elämässä olekaan ollenkaan kylmä vaan tavallinen suomalainen kesäpäivä: apteekin seinän mittari näyttää jo aamutuimaan 14,5 astetta. Toppatakin ja pipon olisi järkevä ihminen voinut jättää kotiin, lapsihan vielä läkähtyy päiväkodissa.

12493722_10153355029890878_38670819917099857_o

Kuva: Mari Haavisto

Niin kummallista kun se onkin, meillä Välimeren äärelläkin puetaan tammikuussa toppatakit päälle, koska on talvi. Mittaria en katso oikeastaan koskaan, eivätkä näemmä muutkaan. Lapsen tarhakaveri tuli vastaan karvalakki päässä. Minun uusissa talvikengissäni vallitsi sauna. Olen pelottavalla tavalla muuttumassa höpsöksi etelänmaalaiseksi, joka ei osaa enää pukeutua sään mukaan.

kengat

Hengitän syvään ja painan silmät kiinni, kipristelen hikisiä varpaitani, löyhyttelen kostunutta kaulahuiviani. Muistelen hetken arkeani Helsingissä, jäisen auton puhdistamista, loskaisia jalkakäytäviä, säkkipimeitä aamuja, päiviä, iltapäiviä ja iltoja, jääkalikaksi muuttuneita sormia. Sitten taas helpottaa hetkeksi, kaikkihan on täällä kesäaamussa oikeastaan himputin hyvin.

Pohjoiset ystäväni, puhaltakaa silti muutama jääkide tähänkin suuntaan.

I want to freeze

I miss home. I mean that I miss Finland. My husband keeps reminding me that home is here, in South of France, not in Finland anymore.
My friends are posting beautiful pictures on social media of wintery Helsinki, of the show flakes, the sea that is freezing. I feel an urge to be there, show it all to my children, feel the cold air on my cheeks.
Instead here, in Antibes, it is hot like on a typical Finnish summer day. People still dress up like it would be the coldest winter day, just because it is winter. Me included. New furry winter shoes are completely unnecessary, it feels like my feet are taking a sauna.
Dear friends, blow some cold air this way. I miss the real winter.
Ylin kuva: Jenny Matikainen

1 Comment

  1. Héléna   •     Author

    Jostain syystä kommenttikenttä ei toiminut aikaisemmin tässä postauksessa. Olen pahoillani. Nyt asia on joka tapauksessa korjattu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.