Iskuista kohta viikko – näin arkemme Ranskassa muuttui

vigipirate

Maanantaina iltapäivällä tyttöä ei enää saanutkaan hakea luokan ovelta. Koulun portti pysyi kiinni ja avautui vasta kun kouluavustaja näki minut kuikuilemassa tytön perään.

Porttiin oli ilmestynyt paperi, jossa lukee kissankokoisin kirjaimin VIGIPIRATE. Se kertoo maan turvallisuustason olevan hyvin korkealla.

Pienokainen työnsi käteeni lapun, jossa kerrotaan ohjeet: lapsi on vastaisuudessa vietävä kouluun 8.20-8.30 välisenä aikana. Lapset on jätettävä portille, mistä opettajat huolehtivat heidät sisään. Ja iltapäivällä lapset on jälleen haettava portilta. Ulkopuoliset eivät enää saa tulla koululle.

vigipirate2

– Minä en haluaisi viedä lasta enää kouluun, yksi tuttu äiti sanoi.

– Perheenjäsenet Italiassa ajattelevat, että ylireagoin, mutta he eivät ole hengittämässä tätä samaa ilmaa.

Niin. Tätä samaa ilmaa. Ihan kuin yhtäkkiä olisi vaikeampi hengittää, olen huomannut saman. Yritän kyllä pysyä pirteänä enkä pelätä, sillä onhan minulla ystäviä Pariisissa, joilla tilanne on ihan toinen.

– Enää en mene lauantaina ostoskeskukseen. Varmaan jäävät joulumarkkinatkin välistä, puhui lapsen koulukaverin äiti täällä. Uuden kauppakeskuksen H&M:ssä laukut oli tarkistettu jokaiselta asiakkaalta.

Puhuin asiasta myös kotona. Mies oli samaa mieltä: jatkossa mietimme tarkasti mihin yleisötilaisuuksiin osallistumme. Nizzan karnevaalit mietityttävät eniten: sinnehän oli suunniteltu iskua jo kaksi vuotta sitten, mikä onneksi ehdittiin estää. Jäävätkö ne taas tällä kertaa meiltä välistä?

Paikallisuutisissa kerrotaan myös poliisien operaatioista ihan tähän lähelle, kuinka asuntoja tutkitaan, autoja käydään läpi. Pääministeri varoittaa kemiallisista aseita. Huhujakin on hirvittävästi, eikä enää tiedä mihin uskoa.

vigipirate3

Charlie Hebdon iskujen jälkeen osasin odottaa myös yhteenottoja. Niistä on jo kuultu esimerkiksi Marseillen suunnalta: siellä sekä juutalaiskoulun opettaja että huivitettu musliminainen olivat joutuneet hyökkäysten kohteiksi. Surullista ja pelottavaa.

Mutta sitten hajoaa jääkaappi. Lapselle tulee kiukunpuuska. Pesukone vuotaa. Oman elämän pienet ilot ja vastoinkäymiset ottavat vallan ja ympäröivä unohtuu. Elämä jatkuu.

17 Comments

 1. Voimia teille tähän raskaaseen aikaan! Vaikka tässä naapurimaassa ollaan, on silti vaikea käsittää tilannetta Ranskassa. Toivon, että arki normalisoituu pian ja osa rajoituksista poistuu tarpeettomina.

  • Héléna   •     Author

   Kiitos Oili! Tämä on kummallista aikaa. Toki Charlie Hebdon jälkeen saimme jo esimakua, mutta tämä tuntuu kieltämättä pelottavammalta. Toisaalta rajoitukset lisäävät turvallisuudentunnetta.

 2. Bubble bath time   •  

  Ikäviä aikoja eletään. Uskotamotonta, miten tilanne hetkessä muuttui. Voimia ja rohkeutta!

  • Héléna   •     Author

   Näin se menee, elämä on yllätyksiä täynnä. Kiitos lämpimistä ajatuksista!

 3. Ansku BCN   •  

  Voimia täältäkin <3. Eilen kävelin pitkästä aikaa tuolla turistialueilla, Ramblan suunnalla, ja ihan kuin olisi poliisit lisääntyneet kaduilla. Terrorismiriski on kai 4/5, ainakin jossain uutisissa näin sanottiin. Koululla oli maanantaina ollut puoli päivää keskustelua tilanteesta, osa lapsista oli kuulemma ollut kovasti peloissaan. Vaikea tilanne, eikä oikein tiedä mitä tässä lapsille sanoisi ja mitä heidän antaa uutisista lukea.

  • Héléna   •     Author

   Varmasti sielläkin tämä näkyy. Meillä lapset ovat vielä niin pieniä, ettei tarvitse ajatella, että kuinka asiasta puhuisi. Tsemppiä sinnekin.

 4. Anonymous   •  

  Jännä että teillä siellä etelässä on noin tiukaksi mennyt. Meillä versaillesissa lapsen koulussa ei ole muutettu mitään, saa yhä viedä luokkaan asti ja hakea sieltä. Kirjastoretki oli tosin peruttu tällä viikolla. Joissain kaupoissa tarkastetaan myös laukut ja kyllähän täällä sireenit soi vähän väliä ja erityisesti maanantaisen kokouksen takia poliiseja vilisi kaikkialla.

  • Héléna   •     Author

   Onpa kiinnostavaa! No, Charlie Hebdon iskujenkin jälkeen tällä alueella pidettiin korkeampaa turvallisuustasoa yllä kuin monessa muussa paikassa. Meidän koulussa oli vielä paljon relampaa kuin monissa muissa – yksi tuttu Monacon kupeesta kertoi, että heidän kouluunsa ei saa enää edes viedä koululaukkuja!

 5. Anna Sofia   •  

  Heippa Héléna! Asun itse Orléansissa (tunti junalla Pariisista) ja täällä arki ei ole muuttunut kovinkaan paljon (tai oikeastaan yhtään). Yliopistolla vietettiin hiljainen hetki uhrien muistolle, mutta sen jälkeen asiasta ei ole mainittu muuta kuin, että “kaikki jatkuu normaalina”. Ainoa paikka missä turvatoimia on näkyvästi kiristetty on posti. Siellä vain yksi sisäänkäynti käytössä ja turvamies tarkistamassa tavarat. Pakettia lähettäessä on myös näytettävä henkkarit (mitä itselläni ei ollut viimeksi mukana, joten paketin lähettäminen jäi toiseen kertaan).

  Orléans on toki pieni kaupunki, mutta olen ihmetellyt miten vähän Pariisin tapahtumat täällä “näkyvät”. Ilmapiirissä aistii muutoksen, mutta muuten täällä sama meininki kuin ennenkin.

  • Héléna   •     Author

   Ajattele miten kiinnostavaa! Aikaisemman kommentoijan mukaan Versaillesissakaan ei ilmeisesti ole näkynyt mitenkään. Tosin Charlie Hebdonkin jälkeen juuri täällä etelässä turvatoimia kiristettiin paljon. Myös tuota turvallisuustasoa pidettiin silloin Pariisin lisäksi korkealla juuri täällä. Ehkä se sitten johtuu siitä, että täältä etelästä on lähtenyt Nizzan kautta paljon nuoria Syyriaan taistelemaan. Tiedä sitten.

 6. Anu   •  

  Huh, hurjaa lukea, miten elämä – ja se ilma, jota hengittää – voikaan muuttua hetkessä noin paljon. Hyvähän se on, että ihmisten turvallisuutta valvotaan nyt erityisen tehokkaasti, mutta samaan se vaikeuttaa varmasti sitä arjen ja tavallisen elämän jatkamista ja pitää yllä pelon ilmapiiriä.

  On tosi vaikea asettua teidän saappaisiin, kun ei ole koskaan asunut maassa, jossa olisi vastaava terrori-isku tehty, ja vaikka tässä aika lähellä, Hollannissa, asustellaankin. Valtavasti voimia ja kaikkea hyvää sinne!

  Oon itse asiassa tulossa lauantaina poikaystäväni kanssa Nizzaan muutaman päivän lomareissulle. Siksi seurailen kirjoituksiasi nyt erityisellä mielenkiinnolla, ja tietty vähän jännittääkin. Mulle kyseessä on eka kerta Ranskassa. Ei varmaankaan ole paras aika tulla juuri nyt, eikä reissusta välttämättä tule sellainen kuin etukäteen ajatteli, mutta emme halua sitä väliinkään jättää.

 7. Héléna   •     Author

  Hei Anu! Luulen, että tuossa valvonnassa on tosiaan puolensa ja puolensa. Toisaalta se luo turvallisuudentunnetta, toisaalta taas kaikkien poliisien läsnäolo tuntuu pelottavaltakin. Onneksi kuitenkin olemme kaukana iskupaikoista, vaikka ilmapiiri toki täälläkin tuntuu aikaisempaa raskaammalta. Toivottavasti päästään palaamaan entiseen piakkoin. Luulen, että teidän reissustanne tulee aivan ihana. Nizza on mieletön kaupunki ja tarjoaa paljon nähtävää.

 8. Petra   •  

  Tsemppia teille, ihan hyva etta turvallisuustasoa on nostettu, jospa tama paine jossain vaiheessa hellittaisi. Taalla on tarhassa/koulussa aika tiukat saannöt, meilla on vartija ovella joka luovuttaa ja ottaa vastaan, pitaa olla kuvallinen koulun antama tarhalaisen kortti esittaa, ruudun kautta viela varmistavat etta kyseessa on oikea henkilö, joka hakee. Tarhaan ei paase sisalle kuin ihan erikoistilanteessa ja sopimalla. Taalla paljastuu nyt paivittain terroristien katköja, suunnitelmia jne. Viime viikolla yksi oli tassa kulmillamme olevassa kauneudenhoitokeskuksessa hiustenistutuksessa, se kaunistautuminen loppui lopulta mittavaan poliisioperaatioon. Turvallista ja rauhallisempaa tulevaa viikonloppua teille!

  • Héléna   •     Author

   Petra, sinua mietinkin tätä kirjoittaessani. Voin kuvitella, että siellä säännöt ovat pitkään olleet hyvin tiukat. Tuota kuvallista tarhakorttia meillä ei vielä olekaan, mutta ei kuulosta huonolta tuokaan. Miltä se arki tuntuu jatkuvan uhan alla? Vai unohtaako sen vain sitten? Tämä on minulle niin uutta kaikki.

   • Petra   •  

    Kylla sen unohtaa, sita jotenkin yrittaa uskoa etta omissa rauhallisissa kuvioissa kaikki sailyy muuttumattomana eika mitaan pahaa voi tapahtua. Vain iltaisin saattaa hiipia pelko mutta siihen auttaa naistenlehti joka vie ajatukset johonkin muualle. Toisaalta ei Turkissakaan ole totuttu tallaiseen painostavaan ilmapiiriin. Aiemmat terroriteot on pystytty selittamaan jotenkin jarjellisesti eika paikallinen terroristijarjestö pkk ole aikoihin kohdistanut iskujaan tarkoituksellisesti siviileihin. Istanbulissahan oli tarkoitus iskea Pariisin kanssa samanaikaisesti ja samalla tavalla mutta suunnitelmista saatiin tietoa ennen iskua. Jotenkin se oma tavallinen arki ja perusjutut tuntuvat nyt vaan vielakin paremmilta kuin normaalisti. Rauhallista viikonloppua toivotus saa jotenkin ihan erilaisen savyn.

    • Héléna   •     Author

     Miten minulla oli mennyt tämä Istanbulin iskusuunnitelma ohi? Olen ollut niin keskittynyt tähän omaan maahan. Pelottavanhan tästä tosiaan tekee se, ettei tiedä milloin ja missä pamahtaa. Rauhallista viikonloppua sinulle Petra.

 9. Helena, samanlaisia mietteitä minullakin vaikka Geneve ei kovin lähellä Pariisia ole, niin kieltämättä viime päivinä tuo rajanylitys, ei ole ollut mikään miellyttävä kokemus. Nuo iskut siviilejä kohtaan ovat aivan järjenvastaisia ja ikävä kyllä niillä on vaikutusta, sillä kyllä ne saavat ainakin minut miettimään, että haluanko osallistua johonkin yleisötapahtumaan vai jätänkö mielummin menemättä. Useita vuosia olen halunnut mennä Strasbourgin joulumarkkinoille ja tänä vuonna oli ajatus mennä sinne, mutta saapa nähdä järjestetäänkö edes niitä tänä vuonna, samoin kuulemma harkinnan alla on järjestetäänkö Lyonin vuotuista Fete des Lumiere tapahtumaa. Kyllä pieni pelko on harteilla ja samoin kuin viime tammikuussa tuli huomattua kuinka monta mustaa Citroen autoa on liikenteessä… Mutta jotakin positiivista huomasin tänään, että Irina Björklund on tehnyt jo toisen levyn missä laulaa suomalaisia hittejä Ranskaksi! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.