Myrskyn silmässä

autot

Me ajoimme lauantai-iltana Cannes la Boccaan hakemaan nettitorilta löytynyttä lasten lelulaatikkoa. Sää oli harmaa ja sateinen. Moottoritien kyltti varoitti tulevasta myrskystä: “vigilance orange”, siinä luki. Myrsky oli luokiteltu tasoltaan oranssiksi, mikä ei suoraan sanottuna tuntunut kovin erikoiselta. Näitä pahoja myräköitä nyt tulee ja menee.

Punainen myrsky sen sijaan on tosi kamala, silloin kaikki tietävät pysyä kotona.

Paluumatkalla halusin ostaa kotiin paahdettua kanaa. Mies kieltäytyi, koska sade yltyi.

– Haluan, että ajetaan suoraan kotiin. Tämä voi olla raju myrsky.

Kun täällä sataa, sataa paljon. Usein myrskyn aikaan meiltä ei edes pääse kaupungin keskustaan. Junaradan alittava tunneli täyttyy aina vedellä. Moottoritielle emme halunneet myöskään jäädä, varsinkaan lapset kyydissä.

Pääsimme kotiin hujauksessa ja panimme lapset nukkumaan. Ulkona salamoi enemmän kuin koskaan. Vettä tuli rankasti, mutta pahempaakin on nähty. Autotalliin meni vettä ja muutama tippa tuli katosta läpi.

Facebookista huomasin ystävän jääneen sateen takia Cannesiin jumiin. Twitteriin joku oli pannut kuvan kaupungin uivasta juna-asemasta.

Mieleen tuli moottoritien kyltti. Tämän täytyi ehkä sittenkin olla pahempi myrsky kuin luultiin.

muta2

Aamulla katastrofin kokoluokka alkoi selvitä: 13 kuollutta. Uhriluku kasvoi päivän mittaan. Ihmisiltä oli mennyt kokonaisia koteja, autot olivat romuina, huonekalut säpäleinä, mutaa kaikkialla, sähköt poikki. Uutisten haastattelemat puhuivat maailmanlopun tunnelmasta.

Ja meillä oli kaikki kuten ennenkin. Rutistin lapsia.

muta

P.S. Nämä kuvat ovat Gofe Juanista, läheltä kotikaupunkiamme Antibesia.

16 Comments

 1. Venla   •  

  Hyvä lukea, että teillä on siellä kaikki niin hyvin, kuin tuossa tilanteessa voi olla.

  • Héléna   •     Author

   Kiitos kyllä! Paljon on tapahtunut, saa kiittää onnea.

 2. Petra   •  

  Onneksi paasitte kotiin nopeasti, luonnovoimat ovat hirvittavan nopeita ja voimakkaita, hui!

  • Héléna   •     Author

   Juu, ei sitä aina tajuakaan, miten kaikki voi olla pienestä hetkestä kiinni. Meillä nyt ei hätää ollut ollenkaan, mutta tapasin miehen, joka meinasi kuolla alikulkutunneliin. Onneksi joku tuli hänet sieltä naaraamaan.

 3. Ansku BCN   •  

  Huh, odottelin postausta, että olettehan varmasti kunnossa! Kauhulla luin uutisia sieltä päin. Täälläkin satoi aivan älyttömästi, ja vaikka asumme suomalaisittain neljännessä kerroksessa, meidän viemärit tulvivat, kun putket eivät vaan jaksaneet vetää kaikkea sadevettä. Salamat löivät ihan yhtenään ja ainakin pari turistia hukkui. Aikamoinen syysmyrsky!

  • Héléna   •     Author

   Tiedätkö, meillä on kaikki niin hyvin, että sen sanominen tuntuu melkein pahalta. Täällä on niin monta ihmistä, jotka ovat menettäneet kaiken: perheenjäsenen, kodin, auton, valokuvat… Monille alueille apua ei edes vielä ole saatu, vaikka myrskystä on jo päiviä.

 4. Yksis   •  

  Mietinkin että mitä teille kuuluu. Myös täällä luonnonvoimat voi olla pelottavia, ja ihan oikeesti vaarallisia.

  • Héléna   •     Author

   Kiitos paljon kun olet meitä ajatellut. Yhdysvalloissa muistan minäkin ensi kertaa tajunneeni oikeasti mitä luonnonvoimilla tarkoitetaan. Sadekin voi olla oikeasti vaarallista.

 5. Fransien   •  

  So glad to read that you and the kids are ok!! You must have been so scared! Terrible and frightning what has happened. Take good care of yourself, thinking of you. Gros bisous Ps. I had to put your post in google translate obviously 🙂

  • Héléna   •     Author

   Great to know that you could actually translate the text with Google translate. I have lately been pretty lazy… Haven’t translated my text. Sorry! Bisous my friend, everything is great down here.

 6. Huh huh, luinkin jostain täällä noista tulvista ja myrskystä. Onneksi selvisitte mutta kaikilla ei valitettavasti käy hyvin. Luonto on kyllä välillä todella hurja.Täälläkin myrsky oli kaatanut puita yms. mutta onneksi mitään tuollaista kamalaa ei tapahtunut. Iloa loppuviikkoon 🙂

  • Héléna   •     Author

   Juu, tämä on todella ollut jotain hyvin järkyttävää. Suomessa harvoin ihan tällaista.

 7. Pingback: Rivieran rumempi poski | Chez Héléna

 8. Pingback: Ensimmäinen sadepäivä! Ihana arki lähestyy | Chez Héléna

 9. Pingback: Miekkavalaita Rivieralla | Chez Héléna

 10. Pingback: Onko elämä Ranskassa turvallista? | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.