Ensi kertaa Airbnb-emäntänä / First time as an Airbnb-host

koti1

Jännitti tulla takaisin. Oma koti oli ensi kertaa ollut loma-ajallamme vuokralla Airbnb:n kautta. Mies oli ylipuhunut touhuun, mutta minua pelotti, koska olin tietysti lukenut netistä kaikki ne sata juttua siitä, kuinka kodeissa oli pidetty megalomaanisia orgioita omistajien poissaollessa.

Mutta meilläpä olikin kotona ihana puhdasta ja siistiä. Tavaratkin kaikki paikoillaan, ihan kuin mihinkään ei olisi koskettu. Ainoa, mikä oli lopullisesti hajonnut, oli jo entuudestaan haperoitunut suihkuverho (7 euroa).

olohuone

Mutta mikä odottamattominta: jääkaapissa odotti kaksi kylmää olutta. Ihan kuin vuokralaisemme olisivat tienneet, että tulemme kotiin hikisinä, matkustettuamme viisi tuntia kuumalla moottoritiellä.

IMG_4885

Kodin vuokraaminen loma-ajaksi on alueellamme tosi yleistä. Etelä-Ranskan rannat ovat haluttua lomanviettoaluetta, ja mukavista asunnoista ollaan valmiita maksamaan. Heinä-elokuussa tänne tuntuu muuttavan puoli pohjolaa, kun taas monet etelän talviasukkaat, kuten me, karkaavat pois.

keittio

Talon vuokraaminen vaatii kuitenkin omistajalta rutkasti töitä.

 • On pohdittava tarkkaan, kelle oman kodin haluaa vuokrata. Haluatko lapsiperheitä vai mieluummin pelkkiä aikuisia? Airbnb:n kautta näet myös, onko asunnosta kiinnostuneella entuudestaan suosituksia.
 • Omat, henkilökohtaiset tavarat on siivottava pois vuokralaisten tieltä. Esimerkiksi vaatekaappeja on tyhjennettävä, jääkaapit ja pakastimet siivottava ja arvotavarat poistettava. Paitsi, että tämä himma on oletettua työläämpää, tarvitset tavaroillesi myös varastotilaa.
 • On huolehdittava avainten välittämisestä ja talon välisiivouksesta, jos itse ei ole paikalla. Kuka tuo avaimet? Kelle ne palautetaan? Koska Etelä-Ranskassa asunnonvuokraus on yleistä, löytyy täältä useita ”change over”-palveluita, jotka hoitavat homman puolestasi. Ehkä sellainen löytyy myös teiltä?

olohuone

Meidän kodissamme asui poissaollessamme yksi ranskalainen ja yksi belgialainen perhe. Näin, vaikka alunperin olin vakuuttunut haluavani vuokrata kotia vain tutuille ja tuttujen tutuille. Vierailijat jättivät muistoksi Airbnb-sivullemme kauniita sanoja, niistä jos mistä tuli vuokratulojen lisäksi mukava mieli. Ensi vuonna ehdottomasti uudestaan. Suosittelen.

* * *

/ First time as an Airbnb-host

I was scared to come home. For the first time we had rented our house through Airbnb. It had initially been my husband’s idea, which I had reluctantly accepted. I had of course read all the horror stories about how houses were completely destroyed during the Airbnb renting.
But to my surprise our home was clean and shiny. Everything was in place, it was like nothing had even been touched (expect the cheap old shower curtain that had broken up.)  The best thing was waiting in the fridge: two ice cold beers. Exactly what we needed after a five hours drive on a hot and crowded motorway.
Renting the house in South of France is very common during the vacation period. Good, spacious holiday homes are a wanted good and people are willing to pay for them.
But renting a house comes with a price. You need to be ready to do some work.
 • Think carefully who you are willing to rent your house to. Do you prefer families or rather just adults?
 • You will have to empty closets and fridge for the visitors. You should remove the personal and important items. This requires a lot more time than expected not to mention that you will need some good storage space for your stuff.
 • If you are not in the region when the renting takes place, you will need to find someone who can take care of the keys. Or maybe even cleans up the house in between the renters. Is there a service that can take care of all that when you are away?
We had a great experience with the two families that rented our house, and according to the feedback it seems like they enjoyed their time a lot too. Next year we will do this again, definitely.

13 Comments

 1. Hienoa että talon neitsytvuokraus onnistui hyvin jännityksestä huolimatta! Minä olen usein miettinyt viikonloppuvuokrausta Jyväskylän Neste-rallin ajaksi mutta silloin myös pitäisi saada tietää jotain etukäteen vuokralaisista. En ole vielä lähtenyt touhuun mukaan mutta paljon sitä täällä rallien aikaan harrastetaan.

  • Héléna   •     Author

   Kuule kokeilepa Airbnb:tä! Sitä kautta voit vuokrata asuntosi ja myös olla etukäteen vuokralaisten kanssa yhteydessä. Airbnb:ssä on myös vuokraajista annettuja “suosituksia”, joihin voi tutustua.

   • Kiitos vinkistä! Täytyypä käydä tutustumassa, ties vaikka innostun ja rallikansa varaa jo hyvissä ajoin majapaikat 🙂

 2. Ulrika   •  

  Talonne on kaunis, upeat nuo siniset ikkunaluukut. Hienoa, että kaikki oli mennyt teillä hyvin. Tuo valtava työmäärä liittyen vuokraamisen valmisteluun mietityttää eniten, jos omaa asuntoa vuokraisi..

  • Héléna   •     Author

   Kiitos paljon Ulrika! Talo on tosi tyypillinen Rivieran talo 30-luvulta. Me tykkäämme kovasti myös. Työmäärän hyvä puoli on se, että siinä tulee kerran vuodessa siivottua kaapit ja heitettyä ylimääräiset kamat pois.

 3. -K-   •  

  Meillä on suunnitelma alkaa vuokrata meidän mökkiä mm airbnb:n kautta. Olen vuokrannut sitä kautta kaverin purjevenettä turisteilla(hän ei puhu englantia) ja me olemme itse vuokranneet loma- ja myös bisnesmatkamajoituksia vuosia tuota kautta. Tosi hyvä palvelu.

  Mutta Barcelona meinaa pistää stopin sille: http://www.businessinsider.com/barcelona-just-declared-war-on-airbnb-2015-8

  • Héléna   •     Author

   Se on tosi hyvä palvelu! Joo, noita uutisia koskien Airbnb:n kieltämistä on enemmän ja enemmän. Ymmärrän toki, että matkailuyrittäjiä tämä saattaa haitata, mutta silti. Jos hotellit ovat jo täynnä, miksei tämä voisi toimia hienosti ohessa? Tai sitten hotellien on vaan petrattava omia palveluitaan.

 4. Jael   •  

  Hienoa että vuokraus hoitui niin hyvin😃 ja nui kaljat jääkaapissa, very nice😃 itde asun syrjässä keskustasta, joten en ole omaa kämppääni laittanut vuokralle. Twl Avivissa Airbnb in tosi duosittua ja valinnanvaraa tosi paljon, itse asiassa joillain on asuntoja joita pitävät ihan vain sitä tarkoitusta varten, kannattavaa hommaa kun siitä saa paljon enemmän kuin jos että vuokraisi kuukausivuokralla. Minulla on ystävä joka asuu ihan kaupu gin keskustassa, meren lähellä, mutta puolet täällä ja puolet USAssa. Hän vuokrasu asuntoa lyhytaikaisesti pari vuotta niin että hän teki sen toimiston kautta joka hoiti siivoukset vuokralaisten välissä ja avainasiat ym. Mutta sitten oli pari ikävää tapausta jossa asunnon vuokrasi joukko nuoria jotka rikkoivat tavaroita, pitivät ääntä ja jne…eikä hän sen jälkeen olekaan vuokrannuy asuntoa

  • Héléna   •     Author

   Täällä Nizzan suunnalla on sama juttu: monilla on asuntoja, joita he vuokraavat vain lomakausiksi. Ranskassa pitkäaikainen vuokraaminen on vaikeaa vuokranantajan kannalta siksi, että vuokralaisesta on hankala päästä eroon. Me päätettiin jo vuokraamisen alussa, että otamme tänne kaltaisiamme asukkeja, eli perheitä, ihan jo läheisten naapureittenkin takia. Ainakin tällä kertaa meni hyvin.

 5. Jael   •  

  Täälläkin hotellit ovat valittaneet että AurBnb vie heiltä asiakkaat….

  • Héléna   •     Author

   Sepä se. Mutta ehkä hotellien olisi myös syytä katsoa omaan napaan?

 6. satunnainen   •  

  Oletteko koskaan harkinneet Homelidays’ia? Sehän on alunperin ranskalainen firma, ja itse olen tykännyt siitä paljon enemmän kuin airbnb:stä. Siis näin vuokralaisen näkökulmasta.

  Airbnb’tä olen kokeillut pari kertaa, mutten oikein pidä sen tyylistä. Mm. siksi, että kaikki keskustelut käydään airbnb:n kautta, ja vuokralaisena joudun maksamaan aika suolaisen välitysmaksun tälle amerikkalaiselle firmalle. Siis etenkin silloin, jos vuokraa pitemmäksi aikaa.

  Meilläkin on onneksi kyllä ollut kivat vuokraisännät ja noin muuten kokemus on ollut hyvä.

  • Héléna   •     Author

   Ei olla! Kuulostaapa hyvältä. Monet ovat kehuneet myös Arbiteliä, mutta sitäkään ei ole tullut kokeiltua. Airbnb:n välitysmaksut tulevat kyllä yllärinä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.