Suomalaiset lapset, joilla on ranskalainen isä

metsä

Menin ranskalaisen mieheni kanssa naimisiin Suomessa vuonna 2010. Tuonna vuonna avioliiton solmineiden, Suomessa syntyneiden naisten sulhasista seitsemän prosenttia oli ulkomailla syntyneitä. (Lisätietoa: Väestöliiton Perhebarometri)

Vuonna 2011 meille syntyi tyttö. Väestöliiton mukaan tyttäremme kaltaisia henkilöitä, joiden toinen vanhempi oli syntynyt ulkomailla, oli Suomessa tuon saman vuoden lopussa kaikkiaan 113 000.

Vuonna 2012 muutimme ulkomaille, ensin Yhdysvaltoihin ja sitten lapsen isän kotimaahan. Juuriamme emme kuitenkaan unohtaneet. Puhun lapsille vain suomea, kieltä joka on minulle kielistä tärkein, tunteideni tulkki. Joka ilta luen lapsille suomalaisia kirjoja.

Tapojakin haluan heidän oppivan. Tänä kesänä raijasin lapset (joista toinen siis syntyi Ranskassa) kuukaudeksi Suomeen oppimaan äidin lapsuudesta tuttuja juttuja: sienestämään, keräämään mustikoita puskasta, harjoittelemaan saunomista ja syömään savustettua kalaa. He leikkivät serkkujen kesken, istuvat isovanhempien sylissä ja jutustelevat isoisotädin kanssa.

Tyttären kielitaitoa ihastelevat kaikki, mistä minä olen ylpeä. Pieni poikakin on viimein oppinut suomalaisia sanoja, mikä on pakahduttavaa. Minun pienet lapseni ovat maailmankansalalaisia, mutta myös suomalaisia, enkä halua sitä heidän koskaan unohtavan.

Enkä toivoisi muidenkaan niin tekevän.

metäs2

Kirjoitan tämän nyt kun Suomessa kohistaan kansanedustaja Olli Immosen (ps) Facebook-purkauksesta. Hän haaveilee ”kansakunnasta, joka kukistaa painajaisen nimeltä monikulttuurisuus” ja haluaa taistella ”yhden aidon suomalaisen kansakunnan puolesta”. (Lisää aiheesta voit lukea esim. täältä.)

Olen yrittänyt miettiä, että ketä vastaan Immonen mahtaa haluta taistella. Nämä minun pienokaiseniko kaltaiset ovat Suomelle uhka?

Ja minä kun luulin, että rikkaus.

21 Comments

 1. Terhi   •  

  Ei kai sentään tämän kaltaisia lapsia/aikuisia vastaan. Luulen että kysymyksessä on ihan toisenlainen ihmisryhmä.

  • Kata   •  

   Mutta juttu onkin se, että suomalainen monikulttuurisuus on tätäkin, kaksi- tai useampikulttuurisia lapsia joille suomalaisuus on yksi osa identiteettiä. Eivätkä nämä meikäläisten monikulttuuriset suomalaislapset ole yhtään sen parempia monikulttuurisuuden edustajia kuin kukaan muukaan. Surettaa sellainen Suomi missä ahdasmielisyyttä puolustellaan.

   • Héléna   •     Author

    Minulle ei ainakaan ollut selvää, että mitä kansanedustaja tällä monikulttuurisuudella tarkoittaa. Tämän kirjoituksen on todella tarkoitus herättää myös huomaamaan, että monikulttuurisuutta on monenlaista. Yhdyn täysin Katan näkemyksiin.

 2. Petra   •  

  Hiljaiseksi vetaa tallainen purkaus kansanedustajalta, onneksi kaikki eivat ole Immosia.

  • Héléna   •     Author

   Veit sanat suustani Petra.

 3. Jael   •  

  Ihmetyttää että miten tuollaisilla mielipiteillä on päästy eduskuntaan.Tai oikeastaan peloittaa…..

  • Héléna   •     Author

   Kai se tarkoittaa, että tukea näille ajatuksille löytyy.

 4. Sally   •  

  Kiitos Helena ihanasta kirjjoituksesta! Todella asiallinen, olennaista tietoa sisältävä ja tärkeitä näkökulmia nostava. Mitä tahansa Immonen pelkääkään tai kokee uhkana, tulee se kuva, ettei hänellä ole monipuolista omakohtaista kokemusta monikulttuurisuudesta tai kansainvälisyydestä. Todella surullista. Sinun lapsillasi on todella olennainen ja oma paikkansa tässä suomalaisessa monikulttuurisuudessa samoin kuin monella muulla samanmoisella <3

  • Héléna   •     Author

   Olet oikeassa, omakohtaiset kokemukset ovat tosi olennaisia. Onneksi semmoisia meillä monilla jo onkin.

 5. Yks Aino   •  

  Pala nousi kurkkuun kun luin kirjoituksesi.

  Meillä on kolme-, kohta nelikieliset lapset, joille suomalaisuus on rakas ja tärkeä osa identiteettiä. Entä jos he haluavat jonain päivänä muuttaa Suomeen? Ovatko he tervetulleita sellaisina kuin ovat? Vai alkaako epätoivoinen sulautuminen: muista kielistä, kulttuureista ja ajatuksista “puhdistautuminen”, jotta he voivat elää “maassa maan tavalla”? Vaikuttaa siltä, että Perus-Suomessa näin joutuvat tekemään kaikki, joilla on vähääkään laajempaa kokemusta ja näkemystä maailmasta. Eli maahanmuuttajat.

  Minusta ei ole pahempaa painajaista kuin yksikulttuurisuus. Sen väkivaltaisempaa unelmaa ei olekaan. Väkivaltaa kun on muunlaistakin kuin vain fyysistä.

  • Héléna   •     Author

   Aino, onneksi Suomessa on paljon avoimesti ajattelevia ihmisiä, joiden mielestä monikulttuurisuus on hieno asia. Uskotaan, että se kantaa.

  • Anonymous   •  

   Minä, suomalainen, muutin lapseni kanssa Suomeen. Yllätyin miten paljon sain sitä ” älä tule neuvomaan” “mitä luulet olevasi” ja tietysti se “routa porsaan kotiin ajaa” monelta ihan todella monikultuurisesti avoimelta ja korkeastikolutetulta ihmiseltä. Harva kysyi esim. millaista siellä on asua, tai millainen on maan kulttuuri. Niin ja työitä hakiessa, ulkomailla asuminen taitaa olla rasite eikä rikkaus. Itse laitoin tämän käyttytymisen sen suomalaisen epäluuloisuuden ja kateuden piikkiin. Tsemppiä kielen opettamiseen lapsille. Itse olen sen käynyt läpi, lapsi kolmikieleinen. Ei ole mikään helppo ja yksinkertainen asia saavuttaa todellinen kielitaito, kyky puhua, kirjoittaa ja lukea, mutta kovalla työllä ja panostuksella voi onnistua.

 6. Jenni   •  

  Mäkin jäin ihan aidosti miettimään, ketä vastaan Immonen oli taistelemassa. Että tarkoittiko hän nyt kaikkea monikulttuurisuutta (ml. sinun lapsesi), vai vain väärän väristä tai väärän uskontoista monikulttuurisuutta? Ja sitä hetken mietittyäni totesin, etten edes tiedä, kumpi olisi pahempi vaihtoehto. Kummastakin vaihtoehdosta jää fiilis, että Olli kulta, mistä ihmeestä sä olet nuo traumat oikein saanut ja mahtaa sua ahdistaa tämä elämä aika pahasti…

  • Héléna   •     Author

   Eniten kummastuin luettuani, että Immosella on maahanmuuttajataustainen vaimo.

 7. Tiina   •  

  Enemmän kuin tuo Immosen kirjoitus, minua pelottaa kaikki ne ihmiset, jotka ovat hänen kirjoituksensa takana. Ja heitä tuntuu olevan paljon. Mitä ihmettä suomalaisille on tapahtunut? Miten tällainen natsismi voidaan tulkita sananvapaudeksi? Miten ihmiset oikeasti voivat ajatella tätä sananvapausasiana? Ja eritoten, miten poliitikot voivat olla niin munattomia, etteivät suoraan tuomitse tätä ja sano kiertelemättä ettei kyse ole sananvapauden rajoittamisesta. Olisi niin paljon sanottavaa, mutta hyvä, että mahdollisimman moni ottaa tämän asian esille. Hiljaisuus olisi vain näiden ääliömäisten ajatusten hyväksymistä. Kiitos Helena, kun otit asian esille.

  • Héléna   •     Author

   Tiina, kiitos kommentistasi. Sitä hiljaisuuden kulttuuria minäkin ihmettelen. Näistä asioista en minä todellakaan suostu olemaan hiljaa. Pidetään ääntä.

 8. Dame   •  

  Hyvä kirjoitus aiheesta ja ymmärrän huolenne tai en? Lapsethan ovat suomen kansalaisia siinä missä muutkin ja saavat saman kuin muutkin, joilla suomalaiset kummatkin vanhemmat. Eniten ihmetyttää miksi jokun tyhjäpään kirjoitus sai tälläisen uutisarvon? Enemmän puhetta kuin esimerkiksi tämän hetken vanhusten oloista. Suuri osa yli 70-v naisista olleet kotiäiteinä ja saavat aivan sairaan pientä eläkettä. Nyt heiltä viedään etuisuuksia. En tajua? Asia ei liity näihin lapsiin mitenkään, mutta ei ehkä näin suomessa asuvana avaudu mikä huoli tässä on? Ei heiltä varmaan ainakaan kansalaisuutta voida pois ottaa? Vaikea on päästä sisään kuvioihin kun ulkomailta muuttaa suomeen, mutta ei se missään helppoa ole. Ja monelta jotka ovat lastensa kanssa ulkomaille muuttaaneet, kuullut etteivät edes halua lasten kanssa takaisin suomeen. Tai että lapsi muuttaisi vanhempana suomeen, sitäkään ei nähdä tulevaisuudessa. Ja kyllä minusta ainakin omien lasteni ja vanhempienkin ikäryhmissä ulkomaalaisuudella ei ole minkäänlaista eriarvoisuutta. Siellä ne leikkivät kuten muutkin ja samoissa joukoissa, väriin tai rotuun katsomatta. Alle kouluikäiset eivät edes enää tajua ihonväreissä olevan eroa, kun se on niin jokapäiväistä.

  • Héléna   •     Author

   Kiitos kommentistasi Dame. Minusta on hienoa, että monikulttuurisuuden puolustaminen vie ihmiset kaduille. Mielestäni myös vanhustenhuollosta olisi syytä osoittaa mieltä, mutta jonkun pitäisi se järjestää. Onkin aika mieletöntä, että mielenosoituksia järjestettiin niinkin lyhyessä ajassa eri puolella Suomea, pitkälti vapaaehtoisvoimin. Kun tällaiset kommentit tulevat kansanedustajan suusta, on ne otettava tosissaan.

   Omassa tekstissäni nostin esiin yhden puolen monikulttuurisuudesta. Tarkoitus oli herättää huomaamaan, että myös monikulttuurisuus on muutakin kuin pakolaisvirtoja.

   • Dame   •  

    Hyvin olikin kirjoitettu! Teidänlaiset äidit pitäisikin palkita siitä että kasvatatte näitä monikulttuurisia suomalaislapsia, nimittäin kuten laitoit, he OVAT Suomelle rikkaus. Ei mene kielenkouluttamiseen tai muuhun aikaa. Niitä äitejä tai isejä ihmettelen jotka kasvattavat suoraan lapsistaan ulkomaalaisia ja silti pitävät lapsiaan suomalaisina. Niitä on yllättävän paljon, ihan julkisuudessa on esimerkiksi Rosbergin poika joka ei edes osaa isänsä äidinkieltä. Jossain haastattelussa oli että hn on vain muutaman kerran käynytkin suomessa…. Ja eiköhän tuo Immonen ole saanut lähtölaskurin itselleen? Muutenkin kyseinen puolue on loistanut älykkyydellään tällä kaudella, me suomalaisethan heidät sinne äänestimme 😉

 9. Ruusu   •  

  Hyvin samanlaisia ajatuksia myös minulla 75%suomalaisten lasten äitinä. Lapsini puhuvat kolmea kieltä, joista yksi on suomi ( kehuttu osaamista). Luen heille suomeksi joka ilta ja puhun heille vain suomea. Olen ajatellut, että heistä olisi hyötyä tulevaisuudessa Suomelle kolmen eri kulttuurin osaajina, mutta nyttemmin olen sitä mieltä, että nykyinen maa, jossa he käyvät kouluaan, saattaa silti ollakin heille parempi paikka?! Minäkään en halua vaieta, sillä Suomi on minulle niin tärkeä! Toivoisin, että mamuja Suomessa kohdeltaisiin yhtä hyvin kuin minua on mamuna kohdeltu kahdessa eri maassa!

 10. Pingback: Hyvää Ranskan kansallispäivää! | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.