Ranskalaisen lehmän hermot kateissa / Dealing with French bureaucracy remotely

maisema1

Mies soitti Ranskasta. Minulle oli tullut paikalliseen postiin paketti. Ongelmana kuitenkin oli, ettei hän saanut sitä haettua, koska hänellä ei ollut näyttää vaimonsa henkilöllisyystodistusta. Passi ja ajokortti kun ovat sattuneesta syystä mukanani Suomessa.

Mies opastikin minut käymään La Posten nettisivuilla, jossa saatoin valtuuttaa hänet hakemaan postini. Hakemuksen yhteyteen oli tosin ladattava

 1. skannattu kuva passista tai henkilökortista
 2. henkilöllisyystodistuksen kääntöpuoli sekä
 3. virallinen, tuore sähkölasku, josta näkyy että asun kyseisessä osoitteessa. Koska sähkölaskumme on miehen nimellä, latasin palveluun sähkölaitokselta saamani tositteen, jossa näkyy sekä minun että miehen asuvan kyseisessä osoitteessa.

Posti käsitteli hakemustani kolme päivää. Tänään sähköpostiin kilahti kieltävä päätös. Samassa osoitteessa asuva AVIOMIEHENI ei saa hakea postipakettiani, koska lataamani sähkölaitoksen tosite ei ollut riittävä.

maisema3

Mon dieu. Anna mun kaikki kestää. Miten Suomen lyhyellä lomalla olikin jo päässyt unohtumaan ranskalaisen byrokratian kummalliset koukerot.

Samaan aikaan tässä nimittäin pähkäilen, että kuinka himputissa hakisin liiankin nopeasti tulleen uuden passini Mikkelistä. Kävin poliisilaitoksella tiistaina ja tekstiviesti passin valmistumisesta napsahti kännykkään jo torstaina. Kaksi päivää, vaikka poliisi puhui kymmenestä päivästä. Eikä Suomen viranomainen edes kysynyt sähkölaskuani.

Kun kerron tämän tuttavilleni Antibesissa, he hirnuvat epäuskoisesti vielä ensikin vuonna.

maisema2

* * *

My husband called from France: there is a package waiting for me at the local post office. The problem was that he couldn’t get it for me because he didn’t have my ID. I had obviously brought my passport and driver’s licence with me to Finland.
He asked me to go the the website of La Poste, where I could officially name him as the person who is allowed to get my mail. So I did, which meant uploading a photo of my passport and a proof of residence i.e. an electricity bill on the site. As the electricity bill comes in my husband’s name, I uploaded a proof of residence that was given to us by our electricity company. Today, three days later, I got an answer: my request was declined. The proof wasn’t sufficient. Mon dieu.
All this is happening while in Finland I am trying to figure out how to fetch my new passport from the nearby town already now. The passport arrived a lot earlier than expected: instead of ten days it took only two days! I am amazed. And the Finnish police didn’t even ask for my electricity bill.
When I tell this to my friends in Antibes they won’t be able to stop laughing. I’m not even going to mention that Finnish people can order their passport online…

7 Comments

 1. Laura   •  

  Totta turiset! Tuo paketin haku on kamalan vaikeaa postista…. mutta… postilla on itsellään vapaus jättää paketti vaikka tuntemattomalle!

  Minulle on nyt jo kaksi kertaa sattunut niin, että ovikello soi ja postinjakaja kysyy, haluaisinko ottaa vastaan naapurini paketin koska naapuri ei ole kotona.

  Kerran myös oman pakettini ollessa karkuteillä internetin palvelu ja postivirkailija käskivät kysyä, josko joku naapureistani olisi ottanut paketin vastaan.

  • Héléna   •     Author

   Laura, sehän tässä kummallista onkin! Moni juttu ällistyttää. Ranskassahan saan myös usein postia mieheni nimellä tyyliin madame herra se ja se. Miksei se sama herra sitten voi hakea sitä madamensa postia?

 2. Stazzy   •  

  Tuo muuten riippuu täysin siitä, minkä postitoimiston kanssa on tekemisissä. Multa meni hermot (siis sillä tavalla, että meinasin sanoa pahasti, mikä on minulta paljon) joskus vuosia sitten kun Golfe-Juanin postissa ei haluttu ottaa selvää kirjatun kirjeen kohtalosta. Siinä kirjeessä oli vain passini. Selvisi sekin aikanaan, mutta ihme etten läksyttänyt ihmistä siinä tiskillä.

  Täällä nykyään taas olen saanut paketit ihan kivuitta. Vaikka mulla ei edes ole henkkareita käytetylle sukunimelle. Samoin olen hakenut miesihmisen paketteja, eivätkä ole edes kyselleet sen henkkareita.

  • Stazzy   •  

   Ja Lillessä taas yhden katoamisen jälkeen en tilannut yhtäkään pakettia postin kautta, vaan aina Point Relais’hin. Se paketti oli “jätetty naapurille”, mutta yksikään naapureista (joita oli monta), ei ollut kuullutkaan asiasta.

   • Héléna   •     Author

    Stazzy, kiitos kommentista! Tää on just tätä, kaikki siis riippuukin postitoimistosta. Meillä taitaa olla joku koulutustaan liiankin kirjaimellisesti noudattava virkailija…

 3. Petra   •  

  Voihan, kuulostaa jotenkin tutulta, onneksi en ole vahaan aikaan ollut tekemisissa paikallisten tahojen kanssa, joiden byrokratia mattaa, taman muuton suhteen kaikki on mennyt pelottavan helposti paperiasioissa. Taatusti kohta on edessa joku byrokratian kiekura kun nain positiivisesti kirjoitin 🙂 Mukavaa Suomen loman jatkoa!

  • Héléna   •     Author

   Näitä kiekuroita tosiaan riittää. Olen aika varma, etten koskaan tule saamaan sitä postipakettia…

Leave a Reply

Your email address will not be published.