Miksi yöpyä hotellissa kun voi nukkua unelmien majatalossa / Why stay in a hotel when you can choose a b&b à la française

gite

Sinne me kapusimme, viinikaupan yläkertaan. Meitä odotti suloinen, pieni asunto ihanin näkymin yli viiniköynnösten. Aamulla oven takana nökötti korillinen tuoreita leivonnaisia ja kahvin keitimme itse.

Ikinä en unohda ensimmäistä yötäni ranskalaisessa chambre d’hôtessa, jonka englanninkielinen nimitys, bed & breakfast, on huomattavasti tunnetumpi. Aloin heti unelmoida omasta pienestä majatalostani, jonne asiakkaat ympäri maailman toisivat väriä ja elämää.

gite2

Sittemmin olen ehtinyt tutustua lukuisiin aamiaista tarjoaviin yöpaikkoihin Ranskassa. Yksi, jossa yövymme pari kertaa vuodessa, sijaitsee kälyni naapuritalossa, pienessä Saint Sorlin en Bugyen kylässä Lyonin kaupungin lähellä. Vanhassa maataloon rakennetussa majatalossa nukun paremmin kuin missään. Aamiaishetki erivärisine hilloineen ja tuoksuvine leipomuksineen hipoo täydellisyyttä.

gite4

Juuri tällaisen majatalon minäkin haluaisin, totesin viimeksi tänä viikonloppuna miehelleni. Keskellä kylää, täynnä tunnelmaa ja romantiikkaa. Ehkä jonain päivänä.

gite3

Tämä meille tuttuakin tutumpi yösija kuuluu Gîtes de France-ryhmittymään. Ranskassa nämä gîte-nimellä kulkevat yösijat (suomeksi voidaan kääntää ”vaikka turisteja majoittavaksi maatilaksi” ) saivat meidän emäntämme mukaan alkunsa sotien jälkeen kun maatilojen emännät alkoivat muuttaa tarpeettomiksi käyneitä vanhoja navettojaan huoneiksi. Näin pidettiin maaseutu elävänä.

Gîtes de France- yösijoja arvotetaan tähkin, ei tähdin. Meidän yösijamme oli kolmen tähkän arvoinen.

gite5

Siinä missä gîte sijaitsee useimmiten maaseudulla, voi oivallisen chambres d’hôten eli b&b:n löytää myös kaupungin keskustasta. Chambre d’hôte voi jopa muistuttaa oikein hyvää hotellia – erona on vain se, että huoneita voi tällaisessa olla korkeintaan viisi.

Eroja on toki muitakin. Siinä missä gîten omistajalta ei vaadita päivittäistä huonesiivousta tai edes läsnäoloa, on chambre d’hôten omistajan oltava paikalla, siivottava vieraan huone ja tarjoiltava aamiainen. Tällaisiin ihaniin majapaikkoihin voit tutustua esimerkiksi täällä.

gite6

Ranskassa matkailevia kehotankin hotellien sijaan viettämään hetken muiden vaihtoehtojen parissa. Taannoin testasimme esimerkiksi nizzalaisten loma-asuntojen välittäjän palveluita (klik!)– se oli tosi hyvä.

Toki myös Airbnb:n asuinpaikat Ranskassa ovat ehdottomasti kurkkaamisen arvoisia.  Myös oma ihana kotimme löytyy listoilta. Elokuulle on vielä vapaata!

***

/ Why stay in a hotel when you can choose a b&b à la française

Since my first first night at a French “chambre d’hôte” or bed and breakfast, I always look at the possibilities in staying elsewhere than in a hotel during my travels. In France there are amazing alternatives for traditional hotels. The pictures of this post are from a gîte (a b&b on the countryside) in Saint Sorlin en Bugye, a village close to the city of Lyon. We usually stay there when visiting my sister-in-law, and I absolutely love the place. I wish I could one day have a bed and breakfast like that!
You can find other beautiful gîtes on the website of  Gîtes de France. There are actually lots of sites to look at when searching that perfect holiday home. This is one of my favorites: Chambre d’hôtes de charme . And don’t forget Airbnb – you can even find our lovely home listed there!

 

11 Comments

 1. Juuri tuollaisessa pienessä majatalossa minäkin haluaisin asua. ihania puutarhoja. Kiitos vinkeistä, täällä haaveilen mutta hyvin suunniteltu on puoliksi tehty 🙂 Ja teilläkin siis siellä majoitusta, mukavaa! Kohta sulla siellä se majatalokin <3

  • Héléna   •     Author

   Kyllä, mekin vuokraamme taloamme turisteille kesäaikaan. Tästä se lähtee 🙂

 2. Anonymous   •  

  Upean tunnelmallisia kuvia ja muutenkin ihana postaus, joka sai unelmoimaan vaikka mistä. 😉

  • Héléna   •     Author

   Kiitos kauniista sanoistasi!

 3. Pingback: Onnellisten matkakevät / Travel Thursday Instagram | Chez Héléna

 4. Pia   •  

  Ihania kuvia ja kaunis paikka! Minäkin rakastan tuollaisia majataloja. Italiassakin on b&b paikkojen lisäksi niin kutsuttuja “agriturismoja”, jotka sijaitsevat maaseudulla. Yksikin yö sellaisessa paikassa riittää pääsemään irti arjesta!

 5. Pingback: Loma jatkuu jylhissä maisemissa | Chez Héléna

 6. Pingback: Löylyt Pyreneiden kupeessa | Chez Héléna

 7. Pingback: Perheloma maalaistalossa, italialaisilla vuorilla / Staying in an Italian farmhouse with kids | Chez Héléna

 8. Pingback: Terveiset sieltä, missä puhelin ei toimi         | Chez Héléna

 9. Pingback: Malttaisiko levoton hidastaa? | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.