Ranta kuntoon / Beach cleaning

Viime viikonloppuna saatettiin uida hotellin uima-altaassa (klik!), mutta tänä viikonloppuna kerättiin tupakantumppeja.

roskat2

Osallistuimme nimittäin koko perheen kera Gofe Juanin rannan siivoukseen. Terre Propren järjestämässä tapahtumassa kerättiin porukalla kivekoloihin ja hiekkaan jääneitä roskia ja niitähän riitti.

Pieni, suljettu Välimeri on kehnossa kunnossa – sadat miljoonat sen ympärillä asuvat ja vierailevat ihmiset ovat tehneet siitä muovin hautausmaan. Tilanne on surullinen, sillä Välimeri on yksi maailman monimuotoisimmista alueista. Tätä menoa ei kuitenkaan enää kauaa.

roskat1

Välimerta seilannut Tara-tutkimusalus osoitti vastikään, että suurten rantakaupunkien kuten esimerkiksi Nizzan edustalla seilaa hurjat 500 000 muovinpalasta yhdellä neliökilometrillä. Monet palasista on niin pieniä, ettei niitä edes näe silmämääräisesti. Sen sijaan kalojen suihin ne päätyvät ja sitä myöten myös ihmisten lautasille.

roskat3

Keräsin lauantaina rantapätkältä satoja tupakantumppia. Satama-alueella työskentevät löysivät kivenkoloista säkeittäin pulloja ja tölkkejä. Auttamaan tulleet sukeltajat nostivat pintaan autonrenkaita. Roskien määrä on järkyttävä.

roskat4

Kesän turistikauden jälkeen Välimeressä ei enää ole mukava uida. Tutuilla uimarannoilla uiskentelee kokonaisia muovipusseja ja lyttääntyneitä muovipulloja. Miksi? Onko roskaamisesta helpompi olla välittämättä kun kyseessä on vieras ranta?

roskat5

Muistettaisiin kaikki pitää luonnostamme huolta, vaikkei se olisikaan se oma mökkiranta. Tuntuu kamalan surkealta pohtia, mitä tästä kaikesta mahtaa olla jäljellä seuraaville sukupolville, omille lapsille.

* * *

While last weekend we were swimming in a hotel pool, this weekend we decided to clean up up other people’s trash. We took part in a beach cleaning happening organized by Terre Propre in Golfe Juan, close to Antibes. Beautiful Mediterranean Sea is in a horrible state – it has become a grave yard of plastic and other trash.
Plastic bottles, cans, cigarette stubs, even old tyres. All those things were found during the couple of hours of rigorous beach cleaning. And we all know that the situation won’t be any better after the holiday season. Let’s take care of our nature. It’s the only Mediterranean Sea we have.

7 Comments

  • Héléna   •     Author

   Hyvä idea! Kyllä, pitäisi roskiksia olla enemmän. Mutta toisaalta täällä niitä kyllä on vähän väliä niitäkin. Jotenkin mulla on semmonen tunne, että ihmiset vain olettavan muiden hoitavan roskat pois.

 1. Petra   •  

  Valimeri on kylla surkeassa kunnossa, taallakin roskataan niin turistien kuin paikallistenkin toimesta.

  • Héléna   •     Author

   Se tuntuu niin surulliselta.

 2. Pingback: Miekkavalaita Rivieralla | Chez Héléna

 3. Pingback: Välimeren rannat kurjassa kunnossa | Chez Héléna

 4. Pingback: Mitä tehdä Rivieralla lasten kanssa? Osa 1: Cannes | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.