”Madame, nuo eivät ole rattaat. Tuo on traktori.”

vaunut1

Täällä meillä bussiin pitää mennä etuovesta, vaikka olisi rattaiden kanssa liikkeellä. Jotkut kuskit joustavat, toiset taas eivät yhtään. Kuten se yksi kuljettaja, joka tuijotti bussin käytävään jumiin jääneitä tuplarattaitani murhaavasti.

–  Madame, nuo eivät ole rattaat. Tuo on traktori.

vaunut2

Olen tennareitteni ja ratasviritykseni kanssa kummajainen. Enää ei tuplarattaita tarvita: toinen lapsi kulkee kärryissä, toinen potkupyörällä tai kävellen. Mukana on eväitä jos iskee känkkäränkkä. Suurin osa reissuista sujuu ihan hyvin, vaikka muut sitä epäilevätkin.

–  Aiotko tosiaan kävellä lasten kanssa kotiin saakka? kysyi eräskin tuttu isä silmiä pyöritellen eilen illalla puistossa.

vaunut3

Leikkipuistoon kävelee meiltä rivakasti kymmenen minuuttia, lasten kanssa toki vähän  enemmän. Tyttö tutkii ojat ja penkereet, mutta se kuuluu asiaan.  Mikäs siinä ulkoillessa kun valoakin riittää.

Me olemme päättäneet, että yhdellä autolla on perheessä pärjättävä – puistoretket ja harrastukset hoituvat kävellen. Se tuntuu olevan poikkeuksellista.

vaunut5

Tapana kun on että autolla mennään ja autolla tullaan, melkein kuin Amerikassa, vaikka matkaa olisi vajaa kilometri. Lapset kulkevat parkkipaikalta puistoon rätisevissä sateenvarjorattaissa. Minun isopyöräisille Phil & Tedseilleni hymistellään hyväntahtoisesti, olenhan eksoottinen pohjoismaalainen.

– Saanko kokeilla työntää noita sinun jättirattaitasi, kaverini kysyi utealiaana.

– Ovatpa kevyet!

vaunut6

Aamulla juttelin asiasta italialaisen ystävättäreni kanssa. Maddalena (kuvassa) kertoi oppineensa taittamaan matkat kävellen oikeastaan vasta opiskeluaikanaan Venetsiassa. Nyt hän työntelee poikaansa päivittäin pitkin kaupunkia hymyssäsuin, korot kopisten.

–  Minä luulen, etteivät ihmiset tajua etäisyyksiä,  hän pohti kun astelimme pitkin heräilevän kaupungin katuja.

Mitä olisi autossa menettänytkään. Oli ihana aamu.

10 Comments

 1. rosa   •  

  Hih, Intiassahan kenelläkään ei ole rattatia. Tai osalla kaupunkilaisista on, mutta niitä käytetään lähinnä ostoskeskuksissa oleskeluun. Suurimmassa osaa maata jalkakäytävät (siis jos sellaiset ylipäätään on tehty) ovat niin huonossa kunnossa ettei niillä voisi työntää mitään. Samoin sielläkin myös lyhyet matkat kuljetaan usein autolla tai rikshalla 🙂

  Mut hei, toi “Madame” kuulostaa jo niin kivalta, en usko että ärtynyt suomalainen bussikuski käyttäisi täällä vastaavaa nimitystä mielipidettä kertoessaan…

  • Héléna   •     Author

   Intiassa lapset kulkevat myös aika nopeasti jalan, eikö vain? Tai äitien ja sisarusten kainalossa 🙂 Juu, madamen sanominen on toki ihan kohteliasta, mutta herra kuski oli kyllä tuon kerran niin kiukkuinen, ettei tehnyt mieli tehdä enempää tuttavuutta…

 2. Petra   •  

  Me olemme olleet jo vuosia kummajaisia, meilla ei ole autoa ja puhumme miehen kanssa arkiliikunnan puolesta, kaikki lapset kulmakunnilta menevat kuljetuksella tarhaan, me viemme tytön pyöraillen tai kavellen, omituisia huokaavat turkkilaiset. Sydan tykkaa ja mieli pysyy virkeana kun kavelee 🙂

  • Héléna   •     Author

   No niin just Petra! Ja kävellessä saa sitä paitsi kaikenlaisia uusia ideoita. Ja lapsetkin oppivat liikkumaan siinä ohessa.

   • Petra   •  

    Meidan rattaita kutsuttiin jeepiksi, Ankaran kahviloissa tarjoilijat hihkuivat jo meidat nahdessa etta hei jeeppi tulee, monella on taallakin sateenvarjorattaat tai napparat ostarirattaat, joihin saa kaukalon kiiinni, meidan rattaat on tosiaan kolme kertaa isommat ja renkaat kuin pienessa autossa mutta hyvin ovat kestaneet huonotkin tiet ja jokapaivaiset lenkit.

    • Héléna   •     Author

     Tottahan se on, ettei näillä leveysasteilla ehkä tartteisi semmoisia rattaita kuin Suomen loskassa. Mutta isopyöräisillä pääsee kovempaa, eikä reittejä tartte liikoja miettiä.

 3. Anonymous   •  

  Jännä, en oo ikinä huomannut tätä ilmiötä. Meillä on loma-asunto albert 1erillä, suunnilleen puolessa välissä monoprixtä ja rantaa, joten siinä keskustassa tulee aika paljon pyörittyä. Oon aina aatellu, että ihmiset on ihan kävellen liikenteessä. Keskustastahan on tosi vaikea löytää parkkipaikkaakin, joten kuulostaa ihan hullulta tulla autolla. Me kun tullaan lomalle niin annetaan auton olla samassa paikassa koko ajan kun parkkipaikka kerran on löytynyt.

  • Héléna   •     Author

   Teilläpä on oivassa paikassa loma-asunto! Juu, pienessä keskustassahan ihmiset toki liikkuvat kävellen, mutta kyllä keskustan ulkopuolellta, ihan vähän matkan päästäkin tulevat kaupunkiin autolla 🙂

 4. Pingback: Parasta ulkosuomalaisuudessa | Chez Héléna

 5. Pingback: Palkinto Maman finlandaiselle! | Chez Héléna

Leave a Reply

Your email address will not be published.