Ruokakauppahaaste: tällainen on lähikauppamme Antibesissa

monoprix2

Salamatkustaja-blogin Satu heitti ilmaan hauskan ruokakauppahaasteen, johon lupasin tarttua. Tässä haasteessa keskitytään kuvaamaan omaa lähikauppaa, jossa käydään aina kun jotain puuttuu. (Mutta joskus vielä kerron teille meidän mielettömästä lähiruokamarketista.) 

Joku lukijoista saattaa ehkä pettyä, sillä kyseessä ei ole ranskalaista romantiikkaa uhkuva kyläkauppa vaan tosi moderni, käytännöllinen ruokakauppa, josta löytyy kaikkea. Kannattaa silti lukea loppuun asti – siellä se kiitos seisoo! 

monoprix8

Monoprix on ranskalainen kauppaketju, johon törmää usein kaupunkien keskustoissa. Tämä meidänkin lähikauppamme sijaitsee Antibesin keskusaukiolla, jonne kävelee meiltä kotoa alle kymmenessä minuutissa. Ulkoiset puitteet ovat tosi komeat.

monoprix1

Ruokaosasto sijaitsee toisessa kerroksessa, vaateosaston yläpuolella ja on hyvin tummasävyinen, minkä olen huomannut olevan yleistä uudemmissa ranskalaisissa ruokakaupoissa. Eräs ranskalainen ystäväni kertoi, että mustaa taustaa vasten esimerkiksi hedelmät erottuvat herkullisempina. Mitä mieltä olette?

Hedelmä- ja vihannesosaston etuosa on aina varattu kauden hedelmille tai vihanneksille. Nyt siihen on kasattu omenoita ja päärynöitä, mutta esimerkiksi syksyllä esillä oli erilaisia sieniä aina tateista kanttarelleihin.

monoprix3

Vaikka kauppa on aika pieni, on kylmäkaapeille varattu paljon tilaa. Esimerkiksi tämän kaupan valmisruokaosasto on suuri, mikä varmaan selittyy sillä, että kauppa sijaitsee lähellä monia työpaikkoja. Kyllä – kiireessä ranskalainenkin saattaa syödä eineksiä.

monoprix4

Valikoimat tiloihin nähden hämmästyttävän kattavat, esimerkiksi vuohenmaitojogurtteja, joita me tykkäämme syödä kotona, löytyy useita laatuja. Hintansa puolesta ne tosin ovat lehmänmaitojogurtteja vähän kalliimpia.

monoprix6

Lähikaupassa ei ole liha- tai juustotiskiä, mutta ranskalaiseen tapaan niitäkään ei ole unohdettu. Toki näihin luksuksiin saa nopeasti menemään pienen omaisuuden.

monoprix7

Viineille on tietysti ihan oma osastonsa. Halvimmillaan pullo on tässä kaupassa euron luokkaa, kalliimman pään pullot taas reilut parikymppiä.

bio

Myös luomuhyllyt löytyy, niin kuin oikeastaan kaikista hyvinvarustetuista ruokakaupoista Ranskasta. Mantelimaidon nappasin sieltä kyytiin tällä kertaa ja ryntäsin maksamaan. Kassat ovat tässä kaupassa pääosin itsepalvelukassoja, joista unohdin viivakoodien kanssa sählätessäni ottaa kuvan. Itsepalvelukassat voisi puolestani heittää hiivattiin.

boulanger

Mutta Ranskassa kun ollaan, leipää ei osteta ruokakaupasta, ainakaan meillä.  Omalle miekkoselle tuore patonki on hitsin tärkeä juttu, joten käyn sen hakemassa tästä leipomosta. Tottahan se on, että leipomon leivät ovat ihan mielettömiä ja paljon parempia kuin markettien vastaavat. Tuoreen patongin, campaillette-mallisen hinta on 90 senttiä.

boulanger2

Ja tässä se kiitos: leipomon ihanan hymyilevä myyjä, joka jaksaa kysellä lastenkin kuulumiset ja antaa heille leipätikut jyystettäviksi.

Millaisia ovat teidän lähikauppanne?