Elämää aavekaupungissa

Jaoin blogin Facebook-ryhmässä juuri kuvan talvisesta Välimerestä. Noita paratiisimaisemia nämä meidän kulmat täynnä, mutta jos oikeasti suunnittelet Etelä-Ranskan matkaa tammikuu-helmikuun vaihteeseen, mieti kahdesti.

Tähän aikaan vuodesta tämä lomakohde nimittäin sulkee ovensa. Kaupat pannaan kiinni, puistoja peruskorjataan ja uimarannat ovat kuin varjo entisestään. Nyt porukka kerää voimia ja puunaa pintaa ennen kuin turistit taas saapuvat.

kiinni3

On ihan normaalia, ettei viikolla ole leikkipuistossa muita kuin sinä ja jälkikasvusi. Niin kuin nyt tuossa ylläolevalla videolla näkyy.

Tämä meidän kaupunki jakautuu kahteen osaa. On toinen, eli Antibes, jossa on elämää aina. Sitten on tämä kuvien Juan les Pins, joka muuttuu talvella aavekaupungiksi. Pari kahvilaa porskuttaa auki läpi talven, samoin lehtikauppa ja supermarketti.

kiinni

Turismin parissa työskentelevät lasten vanhemmat voi tammikuussa bongata koulun aamuhärdellistä. Päällä on verkkarit ja katse on raukea. Loma.

Kunnes taas huhti-toukokuussa valkoinen shortsikansa laskeutuu alueelle, polttaa nenänsä päivässä ja ryystää hymysuin isoja sateenvarjodrinkkejä. Musiikki pauhaa, tunnelma kevenee ja kohta itsekin huomaa himoitsevansa päivähömpsyä tai jätskiannosta. (Onneksi on näitä muita velvollisuuksia!)

Toisaalta tämä hiljaisuus rauhoittaa. Kun ison osan viikosta viettää alle metristen parissa, vapaa-ajalle en kaipaa kamalasti sosiaalista aktiviteettia. Sitä paitsi turistien poissaollessa voi törmätä harvinaisiin rantavieraisiin.

kiinni2

Tylsintä on paikallisilla lapsilla. On nimittäin monia semmoisia, jotka eivät pääse kesälomalle vanhempiensa kanssa koskaan. Tuossa meidän koululla järjestetään kesätekemista, joihin vanhemmat tuovat lapsensa pitkiksi päiviksi elokuussakin.

Toki on niitäkin onnekkaita, jotka hengailevat päivät pitkät isän työpaikalla, kuten esimerkiksi yksityisellä uimarannalla.

kiinni5

4 Comments

 1. Petra   •  

  Sesonkielama on tuttua, siina on viehatyksensa. Me teimme miehen kanssa aikoinaan paatöksen etta kiitos riittaa, raataminen turismin ehdoilla alkoi kuluttaa kun sita oli vuosikausia tehnyt, haaveissa oli lapsi ja arki joten muutimme tasaisen harmaaseen Ankaraan, oli ihan mieletönta kun meilla oli yhteiset vapaat, kesalomat ja arki ympari vuoden. Monelle se on itsestaanselvyys mutta meille se oli suurta ihmetta. Jos elamaa ei sido turismi niin sellaisessa paikassa elo on kivaa mutta jos sitoo niin Turkissa se on aika raakaa ja taalla turismipaikoissa kaikki kietoutuu sen ymparille.

  • Héléna   •     Author

   Petra, olet varmasti oikeassa. Meidän arkemme ei ole sidottu turismiin, joten täällä oleskelu on ihan hauskaa ja eksoottistakin. Toki täällä mietin, että koska niin monen työ on turisteista riippuvainen, minusta koulujen lomatkin pitäisi sitoa paikallisiin lomakausiin.

 2. Ansku BCN   •  

  Sama ilmiö on tuolla Costa Bravalla: talvisin on kuin olisi ihan eri kaupungissa kuin kesällä. Täällä Barcelonassa riittää turisteja ja rannalla kävelijöitä aina, mutta noissa rantakohteissa on hiljaista. Sesonkiluontoista hommaa tuo turistibisnes!

  • Héléna   •     Author

   Ansku, onneksi on niitäkin paikkoja, joissa ihmisiä riittää kaikille vuoden päiville 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.