Eiffel-tornin syrjäyttäjä

fv2

Se on puiston läpi puskeva laiva. Toinen näkee palasiksi menneen munankuoren, yksi uiskentelevan kalan. Minusta se on ihan selvä lentoonlähtevä vesilintu.

Meidän Pariisin matkamme huipentui visiittiin Frank Gehryn suunnittelemaan Fondation Louis Vuittonmuseoon,  joka aukesi yleisölle lokakuussa.

Kokemus oli mykistävä, henkeäsalpaava. Kuinka tällainen rakennus voi olla olemassa?

fv3Kaartuvat ikkunat, irtipyristelevät siivet, joka puolelta tunkeva valo, ne pienet täydelliset yksityiskohdat ja kauas avautuvat näkymät – rakennus leijuttaa kävijää kuin pientä keijukaista. Sisällä tunsin kiitollisuutta, jopa ylpeyttä siitä, että joku oli päättänyt sijoittaa miljooniaan tällaiseen meille kaikille avoimeen,  mieltä rikastuttavaan onnentuojaan.
fv1

Fondation Louis Vuitton on ensimmäinen tämän luokan yksityinen kulttuuri-instituutio Ranskassa. Se on 65-vuotiaan LVMH:n toimitusjohtajan (ja yhden Euroopan rikkaimmista miehistä), Bernard Arnaultin rakennuttama museo, “unelmien toteutuminen”, kuten hän itse eräässä haastattelussa totesi. Gehry taas on maailman tuntema tähtiarkkitehti, jonka tähän saakka mieliinpainuvin rakennus lienee Bilbaon Guggenheim-museo.
fv7

Vaikka Fondation Louis Vuitton on itsessään jo nähtävyys,  on se myös modernin taiteen museo. Mutta se on myös samalla myös tapahtumia, konsertteja ja ruokaa tarjoava kulttuurikeskus. Sitä ympäröi kaunis Boulognen metsä ja näköetäisyydellä on pieni, suloinen lasten huvipuisto.

Juuri tällaisia museot mielestäni parhaillaan ovat: helposti lähestyttäviä kohtaamispaikkoja, joissa tekee mieli viettää aikaa, tavata ihmisiä. Ne eivät ole pompöösejä, luontaantyöntäviä gallerioita, vaan ihmisläheisiä tiloja, jotka kutsuvat rehdisti käymään ja osallistumaan. Tänne aion ehdottomasti palata ensi kerran koko perheen kanssa. Eiffel on jo nähty.

fv4

Leave a Reply

Your email address will not be published.