Aikuisille hummeria, lapsille nugetteja

antipastoKäytiin perheen kera taas ravintolassa syömässä. Tarjolla oli kaikkea herkullisista antipasto-lautasista (ks. kuva) tuoreisiin mereneläviin ja tartar-pihveihin. Paitsi lapsille.

 

Menu ENFANT, eli lasten menu tarjosi taas sitä samaa tylsää puolivalmista kamaa: ranskalaisia perunoita  jauhelihapihvillä tai kananugeteilla. Ja olemme siis gourmet-mekassa nimeltä Ranska. Tämä ei lakkaa ällistyttämästä.

Onneksi jotain pientä neuvotteluvaraa sentään on.

–  Haluaisimme vaihtaa ranskalaiset pastaksi.

–  Onnistuu. Pastaa voillako?

–  Ei kun ihan vaan pastaa.

Luin vasta Ilta-Sanomista kuinka Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön erikoistutkija Heli Kuusipalo ihmetteli miten Suomessa tavalliset ruokaravintolat tarjoilevat lapsille nakkeja ja ranskiksia. Missään muualla Euroopassa hän ei kuulemma ole törmännyt samaan.

En sitten tiedä missä ravintoloissa Kuusipalo on käynyt, mutta ei nyt ainakaan yhdessäkään ranskalaisessa. Täällä lasten ruokalista on nimittäin lähes aina sama, oli kyseessä sitten huoltoasema tai fiinimpi pulju.

Usein päädynkin ottamaan tytön kanssa aikuisten annoksen puoliksi. Valmisjauhelihapihvien takia kun ei tultu ravintolaan.

4 Comments

 1. Petra   •  

  Hyva kirjoitus! Myönnan etta tilaan toisinaan tytölle hampurilaisen ravintolassa mutta aika usein nykyisin mezeja eli alkupaloja, silla ne ovat sopivan kokoisia jaettavaksi ja maistuvat kaikille. Taalla ei ole oikeastaan missaan lasten menua mutta yleensa kokki muokkaa kylla lapselle sopivan annoksen. Keittoja on onneksi melkein aina tarjolla ja niista tyttömme tykkaa lahes aina.

  • Héléna   •     Author

   Tottahan se on, että ravintolassa ketsuppia kuluu, jotta äiti ja iskä saisivat hetken jutella keskenään…

 2. rosa   •  

  Me otetaan usein lapselle aikuisten annos jos ollaan sellaisessa ravintolassa jonka lasten lista ei vakuuta, tai jos lapsille on vaihtoehtona vain liharuokia (ollaan kasvissyöjiä). Intialaisissa ravintoloissa on aina onneksi lapsille samaa tavaraa kuin aikuisille 🙂

  • Héléna   •     Author

   Se on ihan hyvä idea. Se on vaan harmi sitten kun ruokaa menee hukkaan, meillä lapsi jaksaa juuri ja juuri syödä puolet. Ranskassa ei myöskään ole tapana ottaa loppuannosta mukaan, niin kuin esim. Kaliforniassa, missä me aiemmin asuttiin. Miten te toimitte?

Leave a Reply

Your email address will not be published.