Mahtipontinen Ranskan televisio

Elämäni tuntuu tyhjältä. ”Le meilleur pâtissier de France” eli ”Ranskan paras kondiittori”- ohjelma on loppu. Sesongin päätösjakso esitettiin ennen joulua, enkä sen jälkeen ole onnistunut löytämään televisiosta mitään yhtä ihanaa.

Ohjelmassa kilpailijat loihtivat ranskalaisesta boulangeriesta tuttuja ihania herkkuja. Kilpailijat ovat hauskoja, tuomarit halattavia ja kuvausympäristö suloisen vaaleanpunainen. Lisäksi ohjelma toimii kielikouluna: sen ansiosta osaan nyt kysyä leipomossa asiantuntevasti, onko kakku ”croustillant” tai ”croquante” (rapea) tai sisältä ”moelleux” (pehmeä). Ohjelma keräsi viikoittain noin kolme miljoonaa katsojaa.

Ranskan televisiossa kaikki on edelleen suurta ja ihmeellistä. Siinä missä ”Koko Suomi leipoo on normaali tunnin mittainen ohjelma,  jokainen ”Le meilleur pâtissier de France” -jakso kesti reilut kaksi tuntia. Siihen perään tuli vielä tunnin mittainen reseptiohjelma, jossa osallistujien kaakkujen salaisuudet paljastettiin. Lapsiperheessä kolme tuntia telkkaria yhteen menoon on toki vähän liikaa, mutta onneksi on boksi ja TV on demand, jota olen oppinut tämän ohjelman takia käyttämään.

Ranskan mahtipontisen televisio-ohjelmiston takia ei illan rytmittäminen onnistu ihan niin kuin Petteri Järvinen kolumnissaan kertoi. Siinä missä suomalaisessa lapsiperheessä Pikku Kakkonen ja puoli yhdeksän uutiset ohjaavat mukavasti iltatoimia, täällä pelkästään kahdeksan iltauutisetkin kestävät täydet 40 minuuttia plus sää. Jos ne haluaa katsoa livenä, jää perheen yhteinen ilta melko lyhyeksi.

Mutta Ranskassa ei telkkaria taideta tarvita iltoja rytmittämään.  Täällä tahtia lyö tietysti le dîner.

Leave a Reply

Your email address will not be published.